19. februar 2015.19. feb 2015.
REŠEN VELIKI KOMUNALNI PROBLEM U NASELjU TRIANGLA

SANIRANA DIVLjA DEPONIJA

Službe Javno komunalnog preduzeća „Stari grad“ očistile su prošlog petka divlju deponiju u ulici Bože Milanovića u naselju Triangla
Uklanjanjem smeća, kabastih predmeta i drugog otpada, a potom nasipanjem zemlje, sanirana je površina koja je godinama unazad služila kao divlja deponija u šabačkom naselju Triangla. Manje problema na ovoj lokaciji ubuduće bi trebalo i da bude i zbog toga što će od 1. marta ulica Bože Milanovića ući u sistem redovnog odnošenja smeća.
- Angažovanjem izvođača radova na čišćenju divlje deponije, po nalogu komunalne inspekcije, smetlište je sanirano. Deo ulice Bože Milanovića nije bio u sistemu iznošenja smeća, zbog čega su naše službe pre dve nedelje izašle na teren i dale preporuku da se počne sa redovnim iznošenjem otpada sa ovog prostora. Obavljeni su određeni radovi, te će od marta naše ekipe svakog četvrtka odavde odnositi otpad, rekao je Zoran Damnjanović, rukovodilac Sektora gradske čistoće JKP „Stari grad“.
- Divlje deponije najčešće nastaju iz puke neodgovornosti građana, koji smeće ostavljaju na lokacijama koje nisu predviđene za to. Prevencija, ali i kažnjavanje, najbolja su rešenja za ovaj problem. Planirano je da preko ovog prostora prođe saobraćajnica, ali dok se to ne dogodi, nema nikakvih prepreka da se sa ovog mesta napravi zelena površina koja će služiti svim stanovnicima naselja Triangla. Svi koji u gradu budu odlagli smeće van obeleženog prostora biće kažnjeni. Grad mora da bude čist, sve komunalne službe moraju da funkcionišu, i tako će biti. Ako postoje bilo kakvi problemi, ja sam spreman da saslušam građane i da postupim u skladu sa njihovim sugestijama, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
- Nemarom nesavesnih građana ova površina se pretvorila u divlju deponiju. Naložio sam službama koje sa bave komunalnim uređenjem da očiste ovaj prostor i da ga pretvore u zelenu površinu.
Predstavnici „Pokreta za Šabac Zelenih Srbije“ u prošlosti su više puta, u saradnji sa drugim udruženjima, ogranizovali čišćenje ove lokacije. Rezultatima prošlonedeljnog saniranja deponije veoma su zadovoljni.
- Nadamo se da u budućnosti neće biti potrebe za odnošenjem šuta, organskog, animalnog i drugog otpada sa ovog prostora. Raduje nas i činjenica da su građani iz naselja Triangla dokazali da se demokratija ne završava samo izborima, već da kroz dobru informisanost i aktivno učešće, može uticati na rad gradskih institucija. „Pokret za Šabac-Zeleni Srbije“ će uvek pružiti podršku građanima u sličnim situacijama, rekao je dr Dejan Pavlović, predsednik Gradskog odbora ove organizacije.
Eventualno ponovno odlaganje smeća na ovom mestu biće sprečeno postavljanjem video nadzora.
- Započećemo pilot projekat mobilnog video nadzora, koji će biti postavljen na ovoj i sličnim lokacijama u gradu, gde postoji navika pojedinaca da odlažu smeće, iako te površine nisu predviđene za to. Često se dešava da građani koji žive u neposrednoj blizini divljih deponija budu i glavni krivci za njihov nastanak, odnosno u praksi se pokazalo da upravo oni odlažu smeće na ovim mestima. Siguran sam da će postavljanje video nadzora uticati na promene loših navika pojedinih građana, naveo je Nenad Ilić, rukovodilac Odeljenja komunalne policije.
Na regionalnu deponiju „Srem-Mačva“ svakog dana iz Šapca se odveze skoro 100 tona otpada. Gradonačelnik Šapca kaže da je uvođenje usluge udeponovanja smeća neophodan uslov za zdravu životnu sredinu.
- Potpuno razumem nezadovoljstvo građana koje se odnosi na cenu usluge udeponovanja smeća. Moram da priznam da u teškom ekonomskom trenutku svaki novi izdatak predstavlja teret za naše građane. Ipak, i sa ovim cenama, mi i dalje imamo najjeftiniju uslugu deponovanja i odnošenja otpada u Srbiji. Trudimo se da našim sugrađanima omogućimo najkvalitetnije usluge pod najpristupačnijim cenama, rekao je Zelenović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa