19. februar 2015.19. feb 2015.

SASTANAK REGIONALNIH PREVOZNIKA

Prošle srede je u Koceljevi održana 14. sednica grupacije za javni linijski prevoz putnika u drumskom saobraćaju Regionalne privredne komore Valjevo. Domaćin skupa je bilo koceljevačko autosaobraćajno preduzeće Eurotrans-turs.
Prisutni su najpre razgovarali o predstojećem registracionom periodu redova vožnje za 2015/2016. godinu. Rukovodstvo komore, koje koordinira ovim aktivnostima, upoznalo je prevoznike sa aktuelnim izmenama i rokovima registracije.
Tom prilikom istaknuto je niz problema prevoznika koji regularno posluju po registrovanim redovima vožnje. Kako kažu, pored svakodnevnih problema u poslovanju, bore se i sa nelojalnom konkurencijom i taksi prevoznicima, koji im „uzimaju“ putnike na autobuskim stajalištima.
Samo u toku prošle godine sa 119 registrovanih prevoznika u Srbiji broj je povećan na 135, dok će dosadašnjih četiri hiljade polazaka ove godine zameniti broj od čak pet hiljada. S toga je domaćin ovog skupa i vlasnik Eurotrans-tursa Duško Ivanović ocenio da je glavni problem upravo u velikom broju linija i istovremeno u malom broju putnika, pa se i postojeći redovi vožnje ne održavaju a podnose se novi, sa novim polascima.
Na prošlonedeljnoj sednici predsednik grupacije Zoran Todorčević prezentovao je najvažnije izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja kao i nacrt Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Prevoznici su izrazili nadu da će novim zakonskim rešenjima biti precizirani i pojedini sporni ugovori o prevozu kojima se, kako kažu, praktično vanlinijski prevoz izjednačava sa linijskim, i zaključili da su nadležne inspekcije ove ugovore na jedan način tumačile pre pet godine, dok ih danas tumače na drugi.
V. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa