26. februar 2015.26. feb 2015.
GRAD ŠABAC DOBIO ZNAČAJNO PRIZNANjE

LIDER ODRŽIVOG RAZVOJA

U organizaciji Centralnoevropskog foruma za razvoj, na konvenciji u Sremskoj Mitrovici, prošlog četvrtka nagrađene su lokalne samouprave koje su ostvarile značajne rezultate u oblastima energetske efikasnosti, razvoju i primeni obnovljivih izvora energije i pravilnog upravljanja otpadom.
Grad Šabac prepoznat je kao jedna od lokalnih samouprava koje su ostvarile značajne rezultate u oblastima zaštite životne sredine i povećanja nivoa energetske efikasnosti. Šabački projekat termoizolacije stambenih zgrada, jedinstven u Srbiji, prepoznat je kao jedan od najboljih programa u oblasti energetske efikasnosti. Potvrda je stigla i na prvoj Konvenciji posvećenoj održivom razvoju, organizovanoj u Sremskoj Mitrovici. Povelja „Lider održivog razvoja“ uručena je gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću.
- Naš grad je dobio nagradu za posvećenost energetskoj efikasnosti, štednji energije, insistiranju na održivom razvoju i za implementaciju svih vrednosti koje predstavljaju uslov normalnog života. Velika je čast primiti ovo priznanje, koje potvrđuje da smo u prethodnom periodu radili dobro. Nastavićemo da razvijamo i realizujemo ideje u kojima leži budućnost, ne samo našeg grada, već i čitave države. U sektoru energije, njene pravilne upotrebe i štednje, leži dosta potencijala za razvoj naših sistema. U Šapcu, zajedno sa našim sugrađanima, izolujemo stambene zgrade, planiramo projekte koji se odnose na korišćenje biomase i razmišljamo o potencijalima pravilnog tretiranja komunalnog otpada. Do sada smo imali podršku velikih partnera pri realizaciji ovih projekata, a trenutno razgovaramo sa Bankom za obnovu i razvoj o jednom kvalitetnom aranžmanu. Štedimo energiju, odgovorno se odnosimo prema životnoj sredini i smanjujemo troškove, rekao je Zelenović.
Uz podršku grada, vrednu više od 95 miliona dinara, izolovano je 28 stambenih zgrada, pri čemu je ovaj projekat prepoznat kao odličan primer saradnje građana i lokalne samouprave.
- Projekat smo promovisali svom snagom. Priznanje koje smo dobili je potvrda dobrog rada našeg grada. Veoma je pozitivno što se naš grad uzima kao najbolji primer lokalne samouprave posvećene energetskoj efikasnosti, navela je direktorka Javno stambenog preduzeća „Stan“ Ljiljana Jovanović.
Domaćin konvencije, grad Sremska Mitrovica, do sada je ulogao u korišćenje biomase za grejanje velikog broja korisnika. I u budućnosti žele da implementiraju rešenja koja doprinose većoj energetskoj efikasnosti.
- Već dve godine u Mitrovici radi toplana koja koristi biomasu za zagrevanje objekata, što je u praksi donelo odlične rezultate. Cene grejanja su iste, a grad ostvaruje uštede. Naša komunalna preduzeća su prošle godine zaradila 500.000 evra koje planiramo da uložimo u podizanje kvaliteta života naših sugrađana. Domaćinstva će moći da konkurišu za sredstva kod poslovnih banaka, namenjena zameni stolarije, a grad će plaćati kamatu za te kredite. Slične aranžmane imaćemo i sa građanima koji žive u objektima kolektivnog stanovanja, rekao je Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.
Korišćenje obnovljivih izvora energije, veća energetska efikasnost i pravilan tretman otpada, samo su neke od tema koje će biti aktuelne u budućnosti, poručili su predstavnici organizatora, Centralnoevropskog foruma za razvoj.
- Okupili smo predstavnike 27 gradova i opština i lidere 15 firmi koje se bave podizanjem energetske efikasnosti i održivog razvoja. Iskustvo od 12 godina nas obavezuje da spajamo predvodnike razvoja u ovim oblastima, jer želimo da unapredimo svest svih građana o pravilnom odnosu prema životnoj sredini. Program „Lider održivog razvoja“ smo pokrenuli ove godine, sa ciljem da svoje projekte prezentuju firmama koje predstavljaju „premijer ligu“ u ovim oblastima. Nagradili smo lokalne samouprave koje su dostavile najbolje projekte, koji pružaju veliku mogućnost ušteda u budžetima gradova i opština, rekla je Jovanka Arsić-Karišić, direktorka Centralnoevropskog foruma za razvoj.
Država će podržati sve projekte kojima se unapređuje kvalitet života građana, istakli su predstavnici Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.
- Održivi razvoj podrazumeva efikasnije korišćenje energije, zaštitu životne sredine i korišćenje kvalitetnijih materijala prilikom izgradnje objekata, a sve to u funkciji boljeg života građana. Potrudili smo se da naše zakonodavstvo uskladimo sa pravnim propisima Evropske unije koji regulišu ove oblasti, i da ta rešenja implementiramo zajedno sa lokalnim samoupravama. Ako imamo dobru praksu na lokalnom nivou, biće bolje u čitavoj zemlji. Republika, pokrajine i lokalne samouprave moraju zajedno raditi u budućnosti. Samo u proteklih šest meseci razgovarali smo sa predstavnicima 60 opština, koji su nam izložili probleme i predloge rešenja za važna pitanja u njihovim sredinama. Na skupu u Sremskom Mitrovici kandidovana su 162 projekta. Zajednički cilj svih nas je da ti projekti pređu sa papira u delo, poručio je Miodrag Poledica, državni sekretar Ministarstva građevine.
Manifestaciju u Sremskoj Mitrovici podržali su Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo rudarstva i energetike. Pored grada Šapca, priznanja su pripala i opštinama Sremski Karlovci, Vrbas, Kula, Srbobran i Ruma i gradovima Novi Sad, Sombor i Sremska Mitrovica.
Centralnoevropski forum za razvoj do kraja godine održaće još četiri konvencije, u Kruševcu, Zrenjaninu, Čačku i Beogradu. I na tim skupovima će podržavati i nagrađivati najznačajnije projekte iz oblasti energetske efikasnosti, koji doprinose uštedama, kako u oblasti energije, tako i u budžetima lokalnih samouprava.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa