12. mart 2015.12. mar 2015.
U POSETI ŠABAČKIM SELIMA

POLjOPRIVREDA PO EVROPSKIM STANDARDIMA

Protekle sedmice gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović nastavio je seriju poseta selima šabačkog kraja, tom prilikom je sa poljoprivrednicima razgovarao o aktuelnim problemima i prioritetnim zadacima gradske uprave u cilju unapređenja uslova života u ovim mesnim zajednicama.
Do sada preregistrovano 30 odsto gazdinstava
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je prošlog utorka sa saradnicima posetio Volujac, Nakučane i Sinošević, gde je sa meštanima razgovarao o aktuelnim temama u pocerskim selima. Jedan od prioriteta je kvalitetna zdravstvena zaštita za sve meštane seoskih mesnih zajednica. Gradonačelnik je podsetio da u Volujcu postoji kapacitet za pružanje zdravstvene zaštite u više smena, organizovanje Službe hitne pomoći i usklađen rad ambulante i apoteke.
- Ambulanta u Volujcu je u dobrom stanju. Mnogo novca je u prethodnom periodu uloženo u rad zdravstvenih ambulanti, ali problem je nedostatak medicinskog kadra: lekara i tehničara. Mi smo tražili od Ministarstva zdravlja da nam odobri prijem deset lekara i deset medicinskih tehničara, ali još nismo dobili odgovor. Mislim da više ne možemo da čekamo i da ćemo nakon sednice Saveta za zdravlje preduzeti sve da rešimo taj problem, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Boško Marković, šef Mesne kancelarije u Volujcu koja pokriva i teritorije Dvorišta i Bojića, kaže da se registracija poljoprivrednih gazdinstava odvija po planu, i da je do sada preregistrovano oko 30 odsto gazdinstava, kao i da je pomoć Gradske uprave posredstvom poverenika i šefova mesnih kancelarija naišla na odobravanje poljoprivrednika.
Miodrag Filipović, direktor Direkcije za puteve Šabac, naveo je da su u razgovoru sa proizvođačima jagoda iz pocerskog kraja pronašli rešenje koje će biti realizovano u narednih mesec do dva, a to je da se prostor u blizini ambulante u Volujcu adaptira za potrebe pijace. Reč je zemljištu Zemljoradničke zadruge Sinošević, površine od blizu dva hektara. Prilikom razgovora sa direktorom Zadruge, dogovoreno je da se taj prostor uredi i koristi kao prodajni.
Nakon posete Volujcu, gradonačelnik je razgovarao sa meštanima Nakučana. Prodan Panić, predsednik Saveta MZ „Nakučani“, kaže da je pomoć u preregistraciji dobrodošla jer se štedi i vreme i novac, za razliku od perioda kada su poljoprivrednici zbog ovih poslova morali da odlaze u grad. Gradonačelnik Nebojša Zelenović posetio je i domaćinstvo Makevića u Sinoševiću, koje se primarno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, stočarstvom i uzgajanjem jagoda.
Jelenča: bezbedna voda uslov zdravog života
Boraveći prošle srede u Jelenči, Oridu i Orašcu, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, sa saradnicima, razgovarao je sa poljoprivrednicima i predstavnicima mesnih zajednica i mesnih kancelarija ovih sela. Bila je to prilika da građani ukažu na infrastrukturne probleme i predlože rešenja. Jedan od prioriteta je kvalitetno vodosnabdevanje koje je moguće jedino priključenjem na gradsku vodovodnu mrežu.
Javno komunalno preduzeće „Vodovod Šabac“ je u prethodnom periodu uložilo značajna sredstva u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže. Kada je reč o Jelenči, priključeno je 366 domaćinstava, a postoji mogućnost za priključenje još 170.
- Kako bi građanima omogućili što lakše priključenje na vodovodnu mrežu, doneli smo odluku o mogućnosti priključenja na 36 jednakih mesečnih rata. Po potpisivanju ugovora sa Vodovodom sledi izgradnja priključka, domaćinstvo dobija vodu, a tek nakon toga plaća rate za priključenje. Znači građani najpre dobiju vodu, pa tek onda otplaćuju priključak na 36 rata, što je izuzetno povoljno. Građani su sada mnogo više zainteresovani, što je dobra vest. Grad Šabac ima vodu izuzetnog kvaliteta sa povoljnom cenom, istakao je Aleksandar Prodanović, direktor JKP „Vodovod Šabac“, i pozvao građane koji se nisu priključili da to učine, jer je bezbedna voda uslov zdravog života.
Prema rečima Aleksandra Jovanovića, gradskog poverenika u Jelenči, u Žabaru, Cerovcu, Jelenči i Maloj Vranjskoj do sada je preregistrovano blizu 70 odsto gazdinstava.
- Meštane podsećamo i telefonskim putem, da ne bi čekali krajnji rok, 31. mart. Pored toga, u Jelenči je ovih dana aktuelno priključenje na vodovodnu mrežu na 36 rata. Samo juče, javilo se osam zainteresovanih domaćina, naveo je Jovanović.
Orašac: šabački proizvodi na evropskim tržnicama
Nakon posete Oridu, gde je o preregistraciji gazdinstava, prevenciji i posledicama poplava razgovarao sa gradskom poverenicom Marijom Vuletić i predstavnicima mesne zajednice, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, sa saradnicima, boravio je u Orašcu. Govoreći o brojnim potencijalima Šapca kao poljoprivrednog kraja, gradonačelnik je podsetio da su u ovogodišnjem gradskom budžetu duplirana sredstva za poljoprivredu.
- To jasno govori o našoj nameri da šabački kraj pozicioniramo kao poljoprivredni. Osim ulaganja u proizvodnju, trudimo se da naši poljoprivrednici budu u toku sa evropskom praksom. Tako će sutra grupa od 40 poljoprivrednika otići u Milano, da se upozna sa propisima poslovanja, standardima i kvalitetom koje proizvodi moraju ispuniti da bi bili konkurentni na tržnicama, kakva je milanska, druga po veličini u Evropi. Danas smo kod velikog proizvođača cveća, da bi se informisali o mogućnostima unapređenja i ove grane poljoprivrede. Poljoprivrednici treba više da prihoduju, a Grad da im pomognemo u tome, što kroz direktne subvencije, što kroz obezbeđivanje povoljnih kredita, kao što su beskamatni za nabavku mehanizacije i osemenjavanje. Najvažnije je da izađemo u susret malim domaćinstvima i omogućimo im da rade i da se razvijaju. Pokušaćemo da pomognemo poljoprivrednicima da svoje proizvode prodaju velikim proizvođačima u EU, sa idejom da se naša roba, koja sigurno može da bude vrhunskog kvaliteta, nađe na evropskim tržnicama, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Milan Topalović, član Udruženja voćara „Čivija“, naglasio je neophodnost udruživanja proizvođača zbog strane konkurencije i jeftinije proizvodnje.
- Savet privredne komore u Šapcu može da pomogne prilikom udruživanja. Voćari su se već udružili, a nadamo se da će to učiniti i povrtari, naveo je Topalović.
Prema rečima Dejana Perića, vlasnika rasadnika cveća u Orašcu, svaka pomoć je značajna, naročito posle prošlogodišnje poplave kada im je delom finansirana nabavka folija.
- Prozvodnja mora slediti savremene trendove kako bi imali priliku da se predstavimo evropskom tržištu i zauzmemo svoje mesto, ukazao je Perić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa