12. mart 2015.12. mar 2015.
ŠABAČKI VOĆARI POSETILI MILANSKU VELETRŽNICU

STICANjE NOVIH ZNANjA

Grupa od 40 voćara i povrtara sa teritorije Šapca boravila je protekle nedelje, u organizaciji Direkcije za poljoprivredu, na severu Italije
Milanska tržnica bila je mesto susreta najboljih šabačkih voćara i povrtara sa kolegama iz Italije. Razmena iskustava, razgovori o uzgoju, pakovanju i distribuciji proizvoda, ali i cena, odnosno zarada koja se može ostvariti u Evropskoj uniji, bile su samo neke od tema razgovora između poljoprivrednika.
- Sistem pakovanja i distribucije voća se ovde veoma poštuje. Nemamo dilemu da li bi naši proizvodi bili traženi na ovom mestu, jer po kvalitetu voća uopšte ne zaostajemo za Italijanima, već naprotiv. Tu vidimo našu šansu, a do saradnje može doći veoma lako, uz direktan kontakt sa zainteresovanim kupcima, rekao je Bogoljub Simić, predsednik Udruženja voćara Šapca.
Da optimizam nije bez pokrića pokazuju i statistički parametri: od milion tona voća i povrća koliko godišnje stigne na veletržnicu u Milanu, skoro 40 odsto je iz uvoza. Ukupan promet koji se ostvari na ovom mestu nadmašuje dve i po milijarde evra na godišnjem nivou. Zbog toga su čelnici Direkcije za poljoprivredu i predstavnici Gradske uprave razgovarali sa rukovodiocima Milanske veletržnice.
- Uspostavili smo saradnju sa ljudima iz Milana kako bi naši voćari mogli da plasiraju svoje proizvode na ovo tržište. Iako je tržište zahtevno, mi možemo ravnopravno da učestvujemo u otvorenoj tržišnoj utakmici i da ponudimo proizvode za koje garantujemo kvalitet. Potrebno je još malo usavršavanja i prilagođavanja evropskim standardima kako bi u potpunosti bili ravnopravni sa italijanskim, ali i svim drugim proizvođačima. Uvereni smo da, poštujući pravila koja se odnose na karakteristike plodova i način pakovanja, naši proizvođači mogu da nastupaju na svim evropskim tržnicama i da ostvaruju veće prihode, naveo je direktor Direkcije za poljoprivredu Vladimir Špegar.
Pored veletržnice, poljoprivredni proizvođači sa područja Šapca posetili su i fabriku za pakovanje voća, kao i italijansko gazdinstvo gde su se upoznali sa načinom uzgoja povrća i voća.

M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa