19. mart 2015.19. mar 2015.
PROGLAŠENI POBEDNICI OPŠTINSKE SMOTRE RECITATORA

PESNIČE NARODA MOG

Veče pred Svetski dan poezije, prošlog petka, Šabac je dobio pobednike Opštinske smotre recitatora „Pesniče naroda mog“ u organizaciji Kulturnog centra. Tročlani žiri u sastavu dr Anđelka Lazić, predsednik, prof. srpskog jezika i književnosti Tamara Cvijanović i mr filolog Katarina Janković Popović izabrao je najbolje među najboljima.
Tako su se u kategoriji najmlađeg uzrasta, od prvog do četvrtog razreda, na Okružno takmičenje, plasirali Lena Perišić, OŠ „Janko Veselinović, Katarina Jelisavac i Teodora Trifković, OŠ „Vuk Karadžić“, Lana Nešković i Nikola Stanojević, OŠ „Nikolaj Velimirović“. U srednjem uzrastu, od petog do osmog razreda, najbolji su bili Lena Vujović, OŠ „Janko Veselinović“, Tijana Iskić, OŠ „Laza K. Lazarević“, Sofija Milutinović, Vuk Stanković i Jovana Milošević, OŠ „Nikolaj Velimirović“. Među srednjoškolcima najveću borbenost pesničkog duha pokazali su Jelena Brkić i Katarina Tadić, Šabačka gimnazija, Teodora Veličković i Nikola Đukić, Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“, Stefan Lukešević, Ekonomsko-trgovinska škola.
Iako je godinama unazad broj zainteresovanih učenika za ovo takmičenje u blagom padu organizatori su zadovoljni ovogodišnjim odzivom. Kao i obično najviše takmičara bilo je u najmlađem i srednjem uzrastu i to po četrdesetoro, dok se kod srednjoškolaca prijavilo samo dvadeset sedmoro takmičara.
- Iz godine u godinu, kako deca sazrevaju gube interesovanje, pogotovo u tom adoloscentnom uzrastu. Naša odgovornost i naš zadatak je da što više razgovaramo sa decom, da negujemo svoj jezik na najlepši način. Recitovanje je jedan od pokazatelja da deca treba da se lepo izražavaju, da znaju šta je dikcija, šta je akcenat, i logički akcenat koji je veoma problematičan kod dece, nažalost. Za razliku od prethodnih godina primetili smo da deca imaju taj grč vilice. Sve manje pričaju. Oni su u virtuelnoj komunikaciji i to predstavlja ozbiljan problem. Dakle, mi ne pričamo o novim tehnologijama koje u svakom slučaju imaju svoje prednosti ali pričamo kada to više prestaje da bude mera. Naša deca zaboravljaju da razgovaraju. Komunikacija i razgovori nisu isto. Treba što više sa decom da pričamo, treba što više da se odmaknu i od kompjutera i telefona, da se druže na jedan prirodniji način i da neguju svoj jezik jer bez obzira čime se budu bavili sutra u životu govorna kultura i jezik predstavljaju kulturu jednog naroda ““ rekla je Branka Todorović, organizator Opštinske smotre recitatora, zahvalivši se ovim putem svim učesnicima i njihovim nastavnicima na učešću.
Za sada ostaje nepoznanica gde će se održati Okružno takmičenje recitatora koje je tradicionalno svake godine bilo u Krupnju. Recitatori i njihovi nastavnici i profesori biće blagovremeno obavešteni o datumu i mestu održavanja.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa