16. april 2015.16. apr 2015.
NAJAVLjUJE SE DONOŠENjE ZAKONA O LIČNOM BANKROTU

DUGOVI SE NEĆE PRAŠTATI

Donošenje Zakona o ličnom bankrotu očekuje se na leto. Nakon bankrota dužnik dobija staratelja koji upravlja njegovim finansijama
Lični bankrot do pre izvesnog vremena kod nas je predstavljan kao šansa za spas prezaduženih građana. Ovu mogućnost u regionu imaju građani Slovenije i Hrvatske. Kod nas se donošenje ovakvog Zakona najavljuje za leto. Šta će ovo predstavljati u praksi i koje su pozitivne, a koje negativne stranke ličnog bankrota, pojasnio nam je profesor na Visokoj poljoprivrednoj školi strukovnih studija, ekonomista dr Dejan Grujić.
-Krajem juna u Srbiji se očekuje usvajanje strategije za sistemsko rešavanje problema vezanih za teško naplative kredite. Posle toga očekuje se i donošenje Zakona o ličnom bankrotu, koji će biti primeren situaciji kod nas. Procenjuje se da je oko 200.000 prezaduženih građana Srbije spremno je za proglašenje ličnog bankrota, navodi Grujić.
Kako pojašnjava, da bi se bankrot sproveo, potrebno je utvrditi šta dužnik ima od pokretne i nepokretne imovine i koliki su mu prihodi. Kada bankrotira građanin dobija staratelja koji upravlja njegovom imovinom i prihodima, ostavljajući mu dovoljno za najneophodnije životne potrebe u visini zakonskog minimuma od jedne trećine plate. Prema tome, sve što nije neophodno prodaje se radi namirenja dugova.
-Banke se najčešće obazbeđuju hipotekama i administrativnim zabranama. Hipotetički gledano, tamo gde nema ličnog bankrota banka može baš sve da uzme dužniku koji nije u stanju da plaća dugovanja. Ako je stavljena hipoteka, a dužnik ne može da plaća kredit, cela kuća „ide na doboš“. Kada se proglasi lični bankrot hipoteka ili administrativna zabrana na platu ne bi važila u potpunosti, već bi se odnosila na deo kuće ili plate. Dužniku ostaje pravo na nužni smeštaj i minimalna primanja, kaže Grujić o pozitivnim stranama ovog Zakona.
Prema njegovim rečima, lični bankrot ipak nije ni malo naivna kategorija, jer građanin na taj način pokazuje da nije sposoban da vodi svoje finansije. Iz toga proizilazi da će morati da sluša staratelja kog mu dodeljuje država.
-To ne znači da će se osloboditi duga, nego da dobijaju zakonskog staratelja koji na dalje vodi računa o njihovim finansijama. Od tog trenutka dobija se samo onoliko novca koliko je potrebno za najneophodnije potrepštine. Dug se na taj način restrukturira i razlaže, u zavisnosti od iznosa mesečnih prihoda. Dug, sa svim pripadajućim kamatama, u svakom slučaju se mora vratiti. Ako banka ne odobri bankrot dužnik nema sudsku zaštitu i verovatno će poverioci sudski naplatiti svoja potraživanja, navodi naš sagovornik.
Najbanalnije rečeno, budete li se našli u situaciji da proglasite lični bankrot sa vašim ličnim stečajnim upravnikom moraćete da se konsultujete i oko toga da li su vam neophodne nove cipele, ili koliki vam je unos voća potreban na nedeljnom nivou. Ipak, sa druge strane, bićete zaštićeni od tužbi po osnovu dugovanja komunalnih usluga.
Prilikom donošenja zakona utvrdiće se detalji, kao što su uslovi pod kojima se može proglasiti lični bankrot, ali i odakle će se plaćati tutori.
Dejan Grujić je objasnio i kako bi izgledala procedura za proglašenje ličnog bankrota.
-Prvo se podnosi zahtev za bankrot, nakon čega se proverava da li su ispunjeni uslovi. Ukoliko sud odobri, statusom bankrotstva dobija se zaštita od svih tužbi po osnovu dugovanja, kao i stečajni upravnik koji upravlja prihodima i imovinom i može je rasprodavati u cilju namirenja dugova. Evidencijom u Kreditnom birou se onemogućava novo zaduživanje i kreira se dugoročni, vremenski ograničen plan otplate.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa