7. maj 2015.7. maj 2015.
IZMEĐU REDOVA

KO JE POBEDIO

Svet pa i mi Srbi obeležili Dan pobede. Doduše, mnogi se danas, sedam decenija posle, još uvek pitaju, ko je pobedio.
Ne stvarno, i sad je čitav svet zapazio koliko je taj isti svet licemeran. Kako godine odmiču, ispade da su skoro svi bili na pobedničkoj strani ali su se i ti pobednici vremenom razilazili pa se više ne zna ko je kome bio i ostao saveznik.
Ovih dana dođe i ona godišnjica od prošlogodišnjih poplava koje su ojadile Srbiju, pa i ovaj kraj. Strahujući da se onaj zli maj ne ponovi, Čivijaši mole nebesa da budu blagonaklona prema njima dok se ne utvrdi koji je štab za pružanje pomoći u onim situacijama, merodavan.
Lane smo konstatovali da je maj bio sumoran, juni prevrtljiv, juli ćudljiv... Samo su ljudi bili to što jesu.
Ova rubrika nekako početkom prošlog maja, zabeležila je i ovo: “Zaokupila nas kiša. I ne bi to sve bilo ništa neobično, ni ništa još neviđeno i doživljeno, da tu kišu još vlažnijom ne čine pojedini ljudi. Jer po onoj narodnoj “™Ne pada sneg da pokrije breg već da svaka zverka pokaže svoj trag“™, tako su i ove dugotrajne padavine ukazale na neke ljudske nemarnosti. A njih, vala, ima diljem zemlje Srbije. Tako smo se razbahatili prema prirodi, pa i da smo je sami stvarali, ne bi je tako silno uništavali. Tako pojedini vodotoci, od onog što je čovek nabacao, nisu mogli ni da teku, ni da otiču“. Tako je to bilo tada. A posle smo se mi promenili. Ako jesmo.
Elem, naša vlast najavila svetlu budućnost. Ja, vala baš. Pa i sve dosadašnje vlasti su najavljivale bolje dane, al“™ nama nikako da se razdani ta svetla budućnost.
Od ovog proleća Šabac kao Dan grada obeležava onaj datum iz istorije kada su Turci napustili varoš kraj Save. Uporedo, nastojanja u čitavoj Srbiji, pa i u ovom kraju, su da se privuče što više turskih investitora ne bi li oživeli naše urušene fabrike. Pa, ajd“™ sad ti budi pametan!
Branko Jelić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa