7. maj 2015.7. maj 2015.
BOGATIĆ

HARMONIKA „PREPLIVALA“ DRINU

Tradicionalni festival Dani harmonike Ugljevik,Bijeljina, Bogatić, koji je održan od 5. do 11. maja, ove godine, po.novo je otvoren, prošle nedelje u Bogatiću u svečanoj sali opštine, zahvaljujući u prvom redu preduzimljivom direktoru Kulturno obrazovnog centra Bogatić Ivanu Radovanoviću. Prve večeri, čuvenog festivala, koji uvek okuplja veliki broj ljubitelja harmonike, svirao je koncert majstor, profesor Jurij Šiškin iz Rusije po tvrđenju mnogih poznavalaca, najbolji izvođač melodija pisanih za harmoniku na svetu. Generalni pokrovitelj sedmog međunarodnog festivala Dani harmonike, Muzičke škole “Kornelije Stanković“ iz Ugljevika i Udruženja umetnika „Artist“, bili su: Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, opštine Ugljevik i Bogatić.
Raduje me veliko prisustvo mladih zaljubljenika u ovaj instrument ali i nastavnika harmonike iz ovog kraja, koji su imali prilike da u jednoj maloj varošici, kakav je Bogatić, čuju i pozdrave priznatog svetskog virtuoza, koji je pored ostalih odsvirao dva retko izvođena dela, baš u Bogatiću. Profesor Šiškin je prema sopstvenim rečima ostao zatečen pažnjom publike, koja ga je slušala i akustičnošću sale u kojoj je svirao, kaže Ivan Radovanović, koji već četvrtu godinu za redom dovodi priznate svetske umetnike, učesnike ovog prestižnog festivala iz Ugljevika u Bogatić.
Tako je harmonika prosto „preplivala“ Drinu i u Bogatiću ponovo pobudila interesovanje mladih zaljubljenika. U četvrtak, uveče u Bogatiću je muzicirao čuveni Vladimir Murza, profesor sa Ukrajinskog univerziteta za harmoniku u Odesi, takođe jedan od učesnika i predavača na festivalu.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa