21. maj 2015.21. maj 2015.
UPOTREBA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILjA NEOPHODNOST I RIZIK

OPASAN OTPAD


Svake godine poljoprivrednici u opštini Bogatić, pored brojnih agrotehničkih zahteva, visokokvalitetne, savremene proizvodnje upotrebe na tone različitih sredstava za zaštitu bilja, upakovanih najčešće u plastičnoj ambalaži.
- Pesticidi se danas najčešće pakuju u plastične posude, zapremine od dela litre do preko 50 litara. Tu ambalažu, našta obavezuje i Zakon, a sprovodi se u svim razvijenim zemljama Evropske Unije treba prikupljati i bezbedno odlagati, čime bi zaštitili prirodnu okolinu ali i ljude, kaže Aleksandar Firaunović, predsednik Pokreta zelenih za Bogatić, diplomirani inženjer.
Nauka je izračunala da zasade koje čovek uzgaja ugrožava 30.000 vrsta korova i oko 10.000 različitih insekata. Firaunović ukazuje na činjenicu da se kod proizvodnje hrane i na mačvanskim poljima javlja čak 3.000 vrsta bolesti, radi čijeg suzbijanja je neophodno korišćenje sredstava za zaštitu bilja.
Upotreba ovakvih, otrovnih materija je ovih dana intenzivirana, a potrebno je znati da posle upotrebe ambalaža postaje otpad, koji nije dozvoljeno ostavljati u blizini poljoprivrednih zemljišta, zakopavati, bacati u kanale ili vodotokove, što je česta pojava.
Na teritoriji opštine Bogatić postoji i zaštićeno područje (Rezervat prirode Zasavica) koja se nalazi u srcu obradivog zemljišta. Veliki broj poljoprivrednika vodu za prskalice uzimaju iz vodotoka Zasavice i ambalažu, posle upotrebe bacaju u nju. To predstavlja potencijalne izvore ozbiljnog zagađenja. U opštini Bogatić postoji i duga mreža prokopanih kanala u kojima je ovih dana moguće videti dosta ambalaže na površini vode.
- Ovakva ambalaža je veliki problem i opasnost po životnu okolinu. Treba je prikupljati, reciklirati ili spaljivati, dodaje Firaunović. Zemlje Evropske Unije prihvatile su obavezu da recikliraju ili spaljuju bar 60 odsto plastične ambalaže. Iskustva iz prakse su vrlo različita. U nekim zemljama dominira recikliranje u drugim sagorevanje. Negde se primenjuje i najskuplji postupak insineracija.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa