28. maj 2015.28. maj 2015.
U OŠ „STOJAN NOVAKOVIĆ“ NA LETNjIKOVCU PROŠLE SUBOTE ODRŽAN PRVI

VAŠAR STARIH ZANATA

Od oktobra meseca vredne ruke učenika III4 OŠ „Stojan Novaković“ Letnjikovac uz pomoć učiteljice Svetlane Stanković stvarale su sve ono što se prošle subote našlo na „Vašaru starih zanata“. Sve je krenulo od časova „Narodne tradicije“ na kojima su se ove školske godine upoznavali sa starim zanatima.
- Odlučili smo se da pravimo predmete koji su se nekada koristili. Deca su aktivno učestvovala u svakom radu. Roditelji takođe. Oduševljene majke prisustvovale su časovima gde smo se pozabavili liciderskim zanatom. Želja nam je da nam se sledeće godine pridruže kolege i deca iz drugih škola pa da u pešačkoj zoni predstavimo sve ono što smo radili u okviru ove nastavne aktivnosti ““ rekla je učiteljica Svetlana.
Muzika, igra, žagor prisutnih bili su samo deo atmosfere koja je pokazala da je sve što je naučeno na najbolji mogući način i realizovano. Primamljivi mirisi roštilja, peciva i kolača privukli su mnoge.
- Dobar roštilj treba da ima miris i ukus, dobro meso. Bilo je malo teško organizovati. Dosta smo radili ““ objašnjavao je Stefan Belovanović vredno poslužujući svoje male i velike mušterije.
I u kafani „Kafedžija“ situacija se zahuktavala. Sve je bilo spremno za doček gostiju.
- Gosti su dosta zahtevni ali izlazim sa njima na kraj. Teže plaćaju. Više ide na veresiju. Nije uopšte lak posao ““ znalački je dodao Stefan Pantelić.
Ni šeširdžijski posao, po rečima Anđele Đurđević nije bio težak. Pravilo se sa učiteljicom ili samostalno.
- Dobar šeširdžija mora da voli to što radi ““ poručila je Anđela.
Uz pomoć alata neimari Igor Ristić i Andrej Pantelić napravili su makete kuća i dvorišta, dok je tkalja Danijela Živanović imala dosta posla oko odabira boja i konca za svoje radove. Slična situacija bila je i sa voskarima, jorgandžijama, korparima, grnčarima, stolarima, kujundžijama, pekarima.
Sva sredstva prikupljena ovom prilikom biće upotrebljena za uređenje učionice, a ono što je po učiteljicinim rečima, najpotrebnije je klima koja bi u vrelim danima njihovu pretoplu učionicu učinila prijatnijim prostorom za rad i učenje.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa