28. maj 2015.28. maj 2015.
NACIONALNI PROGRAM MERENjA RADONA U SRBIJI

ČEST UZROČNIK RAKA

Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i nadležnim ministarstvima otpočelo je Nacionalni program merenja radona u Srbiji. Radon je prirodni radioaktivni gas bez boje i mirisa, a posle pušenja, drugi je po značaju uzročnik raka pluća.
Ovim povodom posetili su Visoku tehnološku školu strukovnih studija u Šapcu, gde već desetak godina postoji smer za zaštitu životne sredina. Pored toga, jedini u Srbiji obavljaju vežbe merenja koncentracije radona.
Maja Eremić Savković, pomoćnik direktora Sektora za radijacionu sigurnost i bezbednost, navela je da je cilj programa koji se sprovodi određivanje radiološkog uticaja radona u boravišnim prostorijama. Poenta je da se nađu potencijalne tačke u Srbiji sa visokom koncentracijom radona.
-Radon nastaje radioaktivnim raspadom urana. Sasvim je normalno da ga ima u prirodi i u niskim je koncentracijama. Međutim, u boravišnim prostorijama, odnosno kućama i stanovima, može se akumulirati i biti štetni po zdravlje. Usled dugogodišnje inhalacije radon može biti uzročnik kancera pluća. Postoje studije po kojima se kod 3 do 14 odsto ljudi koji imaju ovu bolest ona vezuje za inhalaciju visoke koncentracije radona, pojasnila je Eremić Savković.
Ipak, ono što je dobro je da se radon može meriti i smanjiti. Tokom ove kampanje distribuiraće se pasivni detektori pomoću kojih će se meriti koncentracija radona.
-Ti detektori su male kutijice koje se izlažu u boravišnim prostorijama tri do šest meseci. Potpuno su bezopasni. Plan nam je da budu eksponirani šest meseci. Nakon toga se vraćaju Agenciji i šalju ovlašćenoj laboratoriji gde se vrše merenja. Sve korisnike detektora obavestićemo o izmerenoj koncentraciji radona. Od izmerene koncentracije zavisiće preporuke za smanjenje koje uglavnom predstavljaju promenu ventilacionog sistema ili neke manje građevinske radove, rekla je Maja Eremić Savković.
Od Međunarodne agencije za atomsku energiju dobijeno je 6.000 ovih detektora, koje treba distribuirati širom Srbije. Distribucija će biti koordinisana tako da u svakom delu zemlje bude postavljen izvestan broj detektora.
Direktor Visoke tehnološke škole strukovnih studija Svetislav Lazarev izuzetno je zadovoljan saradnjom sa Agencijom. Tokom posete je dogovoreno da njihovi studenti obave deo prakse u Agenciji.
-Kod nas u školi više od 10 godina egzistira smer za zaštitu životne sredine i upravo ova tema se obrađuje. Naši studenti su već imali prilike da se upoznaju sa tom metodom, jer u školi proučavaju i jonizujuće zračenje, rekao je Lazarev.
Direktor agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, Slađan Velinov, ovom prilikom je izneo još jedan problem sa zračenjem. Naime, prošle godine su morali da se uklone svi radioaktivni gromobrani. Zakonski rok za to je istekao 24. marta 2014. godine.
-Grad Šabac nije skinuo sve gromobrane. Ostalo ih je 11 od 79, čak i na nekim stambenim objektima. Ovi gromobrani imaju svoje vlasnike i neophodno je da se što pre uklone. Kod objekata koji nemaju vlasnike i u restrukturiranju su za to će se postarati Vlada Republike Srbije, rekao je Velinov i dodao da, obzirom da je rok istekao, postoje i kazne.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa