28. maj 2015.28. maj 2015.
U ŠABAČKOM POZORIŠTU 6. JUNA

„BALKANSKI ŠPIJUN“ NA JAPANSKI NAČIN

Posle premijernog izvođenja predstave „Balkanski špijun“, zasnovane na istoimenoj kultnoj drami Dušana Kovačevića, u beogradskom „Zvezdara teatru“ japanska pozorišna trupa „A La Place“ zaigraće na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ Šabačkog pozorišta u subotu, 6. juna.
- Ovo je bio moj prvi susret sa srpskom književnošću. Predstava sadrži mnogo lokalnih elemenata, ali sam odmah znao da definitivno ima smisla izvesti je u Japanu. Pokušao sam da sačuvam atmosferu Balkana u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života. Kovačevićeva ironija i humor su još tu, a predstavu završavamo u stilu Tenesija Vilijamsa, čistom dramom ““ rekao je režiser Sugijama Cujoši koji je ovaj komad prvi put postavio u novembru prošle godine u pozorištu „Breht Raum“ u Tokiju.
Šabačka publika će imati priliku da vidi reakciju japanskog Ilije Čvorovića na rutinski poziv u policiju i samim tim sazna da li će njegov paranoičan nadzor postanara, koji je po njemu najveća pretnja nacionalnoj bezbednosti, biti jednako urnebesan i na japanski način, kao i na koji način su protumačene teme specifične za lokalno, balkansko područje i sve to zahvaljujući kompaniji „Japan Tobacco International“ i Ambasadi Japana u Srbiji.
- Nije lako japanskim izvođačima da izraze suštinu ove drame, prevaziđu razlike u istoriji i jezičke barijere. S druge strane, ova drama nije samo o srpskom društvu, već i o svima nama. Da bismo stvorili tu univerzalnu vrednost, mi umetnici moramo međusobno da pokažemo sopstvene originalnosti otvorenog uma. Nadam se da će ovo izvođenje biti atraktivan susret za nas i voleo bih da se sto trideset godina dugo prijateljstvo između Japana i Srbije i na ovaj način produbi i ojača ““ rekao je Hirojuki Munešige, producent „Balkanskog špijuna“ i direktor pozorišta „Crni šator“ (Black Tent Theater).
Dušan Kovačević, dramaturg i direktor „Zvezdara teatra“, ovim povodom izjavio je da mu je drago što je jedno poznato japansko pozorište iz Tokija postavilo njegovu predstavu na jeziku i kulturi koja je ljudima u Srbiji i regionu poznata po čuvenim japanskim filmovima, poeziji, umetnosti, kao i pozorištu koje smo uglavnom gledali u filmovima.
- Prijatno sam iznenađen i zadovoljan činjenicom da je tako jedna tradicionalna i sjajna kultura prevela, postavila i izvela moje delo ““ dodao je Kovačević.
Početak predstave, sa obezbeđenim prevodom na srpski, u Šabačkom pozorištu je u 20 časova, a cena ulaznica je 400 dinara.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa