Info

4. jun 2015.4. jun 2015.
VISOKA TEHNOLOŠKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA

VELIKI PLANOVI BLIZU OSTVARENjA

Visoka tehnološka škola strukovnih studija spremna je za upis novih brucoša. Na prvu godinu može se upisati 297 studenata, 150 budžetskih i 147 samofinansirajućih. Oni mogu izabrati jedan od sedam ponuđenih smerova.
Novi studijski programi, koji su uvedeni pre godinu, odnosno dve su farmacija, zdravstvena nega, ekonomija i gastronomija. Tu su i stari smerovi inženjerski menadžment, zaštita životne sredine i informacione tehnologije.
Prijave za prijemni su od 24. do 26. juna od 8 do 14 časova. Prijemni ispit je 2. jula. Naknada za polaganje i pripremnu nastavu iznosi 3.000 dinara.
Školarine su, na zahtev Ministarstva, nešto veće, ali je i dalje moguće platiti ih u 10 rata. Za ekonomiju, inženjerski menadžment i zaštitu životne sredine samofinansirajući studenti treba da izdvoje 60.000, za informacione tehnologije i gastronomiju 66.000, a za farmaciju i zdravstvenu negu 72.000 dinara.
-Ogromno je interesovanje za smerove iz polja medicinskih nauka, farmaciju i zdravstvenu negu. Očekujemo da će se javiti i do dva puta više studenata nego što će biti mesta, navodi direktor škole, Svetislav Lazarev.
Veliko interesovanje u poslednje vreme izaziva i smer zaštita životne sredine, jer se pokazao kao veoma perspektivan. Međutim, u ovoj školi se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom kada je ekonomija u pitanju.
-Ne samo privatni fakulteti da rade nelegalno, nego i dve državne visoke škole imaju odeljenja u Šapcu koja nisu akreditovana. Deca gotovo i da nemaju nikakvu nastavu i ne stiču znanje. Roditelji bi to trebali da znaju na vreme, upozorava Lazarev.
Škola nastavlja sa razvojem, kako infrastrukturno, tako i u obrazovnom pogledu. Kapaciteti su prošireni sa još tri zgrade, a u planu je i akreditacija još dva nova smera.
-Posle upisnog roka počećemo renoviranje zgrade od 400 metara kvadratnih, koju smo dobili ljubaznošću Stručne hemijsko tekstilne škole. Biće sređena do početka nove školske godine. Iskoristili smo priliku i u neposrednoj blizini kupili dva objekta “Zorkinog“ Centra za istraživanje. Jedna je 800 metara kvadratnih pogodna je da se preuredi u studentski dom. Druga, od 150 metara kvadratnih, uz nadogradnju, biće studentski centar sa restoranom i velikom bibliotekom sa čitaonicom, objašnjava direktor.
Plan je da se sledeće godine akredituju dva nova smera i to iz polja medicinskih nauka: nutricionizam i medicinski laborant. Istovremeno se radi i na školovanju stručnih kadrova i trenutno doktorske studije privodi kraju petnaestak asistenata Visoke tehnološke škole. Ambicije koje imaju izdvojiće ne samo ovu školu od drugih u istom rangu, nego će i Šabac postati jedinstven.
-Kruna razvoja škole jeste akreditacija akademije strukovnih studija, koja je u toku. Nadamo se da ćemo postati prva akademija ove vrste u Srbiji, najavljuje Lazarev.
Mnogi studenti ne znaju za jednu pogodnost. Naime, ne moraju upisati sve predmete na jednoj godini. Ovo je posebno bitno za one koji studiraju, a istovremeno su u radnom odnosu.
-Formiran je cenovnik prema ceni jednog boda. Minimum koji mora da se upiše je 37 bodova. Neko ko je zaposlen ne može da završi u roku od tri godine, pa ne mora ni da upisuje svih 60 bodova, objašnjava direktor.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa