11. jun 2015.11. jun 2015.
PUNA PRIMENA ZAKONA O PROMETU NEPOKRETNOSTI

VEĆA PRAVNA SIGURNOST

Novosti koje je doneo Zakon o prometu nepokretnosti u praksi daju dobre rezultate, kažu vlasnici agencija za nekretnine
Posle mesec dana od početka potpune primene Zakona o prometu nepokretnosti, vlasnici agencija ističu da se, polako, ali sigurno, zavodi red u ovoj oblasti. Svi učesnici u trgovini stambenim i poslovnim objektima mogu da provere koje osobe imaju licencu za obavljanje poslova agenata za promet nepokretnosti. Većoj sigurnosti u ovom poslu doprinosi i rad notara, kažu vlasnici agencija.
- Red se, polako ali sigurno, u potpunosti uvodi u ovu oblast. Na pravnu sigurnost u velikoj meri utiče i rad notara, kojima agencije za promet nekretninama dostavljaju svu dokumentaciju koja je neophodna za trgovinu nepokretnostima. To znači da svi učesnici u prometu, prodavci, kupci i posrednici u poslu, odnosno agencije, imaju znatno veću sigurnost u poslu nego ranije. Tome doprinose i licencirani agenti za promet nepokretnostima, koji rade za agencije koje se bave trgovinom nekretninama. Njihovi podaci se nalaze u Registru posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, tako da građani mogu proveriti da li osobe koje su uključene u trgovinu nekretninama imaju odgovarajuću licencu. Podaci iz registra se mogu pronaći i na internetu, kaže Zorica Đokić, vlasnica agencije „Kolumbo“.
Tržište nekretninama u Šapcu je živo, kaže naša sagovornica i dodaje da su u poslednje vreme evidentirani i novi trendovi.
- Na tržištu je evidentirana velika ponuda, ali i potražnja. Trenutno je povećano interesovanje za kupovinu kuća, kako na gradskom, tako i na seoskom području. Mnogi se interesuju za seoska domaćinstva, ali i za samu zemlju u okolini Šapca. Najčešće, vrednost hektara zemljišta iznosi od 3.000 evra u Pocerini, do 7.000 evra u Mačvi, kaže naša sagovornica.
Najveće interesovanje građana vlada za stanove čija se cena kreće u rasponu od 20 do 50 hiljada evra, što najčešće predstavlja maksimalni iznos i kada je u pitanju kupovina kuća.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa