Инфо

Берза

  • aero 1.682 ▼ -0,59%
  • alfa 33.605 ▼ -2,41%
  • gmon 1.595 ▼ -0,31%
  • jesv 5.150 ▲ 0,88%
  • niis 679 ▼ -0,73%
  • spru 810 ▲ 1,00%
  • svrl 600 ⚫ 0,00%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
  • thhm 235 ⚫ 0,00%
  • tlkb 2.700 ⚫ 0,00%
(2. јул 2015.)
„ПУТУЈУЋА МУЗИЧКА РАДИОНИЦА“ У УСТАНОВИ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

ОСМЕХ УЗ ПЕСМУ И ИГРУ

Мини концертом група младих особа са аутизмом, уз подршку младих музичара, прошле недеље орбрадовала кориснике Установе за децу и младе „Шабац“
Установа за децу и младе шабачког Центра за социјални рад угостила је прошлог уторка представнике Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, који су корисницима шабачке установе представили пројекат „Путујућа музичка радионица“. У музичко-сценском програму учествују млади са аутизмом, уз велику подршку професорке Музичке школе „Станковић“ Марије Дружијанић. Наступ у трајању од 45 минута измамио је осмехе штићеницима у Шапцу.
- Пројекат „Путујућа музичка радионица“ подржава Министарство културе Републике Србије, а спроводи га Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом. Програм подразумева обилазак установа и школа које воде рачуна о особама са аутизмом, а осим Шапца, до сада смо са „Путујућом музичком радионицом“ боравили и у установи у Сремчици, као и у Дому у Шекспировој улици у Београду. На јесен ћемо посетити установе у Обреновцу и Лазаревцу, као и Дом „Сунце“ у Београду, а планирамо да пројекат реализујемо и наредне године. Основни мотив за овај програм је задовољство наше деце која наступају у музичко-сценском програму, као и деце која су у публици. Срећа и задовољство учесника приредбе у Шапцу, као и њихових домаћина су најлепши утисак који носимо из Шапца. Радујемо се новим сусретима, наводи Наталија Лазић, потпредседница Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.
Позитивне утиске о прошлонедељној приредби имају и представници Установе за децу и младе шабачког Центра за социјални рад, који додају да је веома важно да што већи број људи и организација буде обавештен о проблемима особа са аутизмом.
- Увек се радујемо и са задовољством пожелимо добродошлицу свим људима добре воље који нас се сете. Организовање што више оваквих и сличних манифестација служи како би се скренула пажња друштву и заједници на ову, прилично маргинализовану популацију, а која је део тог друштва који често затвара очи пред проблемима са којима се особе са аутизмом свакодневно суочавају. На овај начин, особе са аутизмом се укључују у друштвене активности и културна дешавања, уважава се њихова особеност, помаже у развијању и њихових талената, подстичу социјалне вештине. Особе са аутизмом имају потребу да воле и да буду вољени, да буду део друштва, а разлика је у томе што они своје потребе задовољавају и исказују на себи својствен начин, каже Милана Штековић, социјални радник Установе за децу и младе „Шабац“.
М.Максимовић

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa