2. jul 2015.2. jul 2015.
„PUTUJUĆA MUZIČKA RADIONICA“ U USTANOVI ZA DECU I MLADE

OSMEH UZ PESMU I IGRU

Mini koncertom grupa mladih osoba sa autizmom, uz podršku mladih muzičara, prošle nedelje orbradovala korisnike Ustanove za decu i mlade „Šabac“
Ustanova za decu i mlade šabačkog Centra za socijalni rad ugostila je prošlog utorka predstavnike Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, koji su korisnicima šabačke ustanove predstavili projekat „Putujuća muzička radionica“. U muzičko-scenskom programu učestvuju mladi sa autizmom, uz veliku podršku profesorke Muzičke škole „Stanković“ Marije Družijanić. Nastup u trajanju od 45 minuta izmamio je osmehe štićenicima u Šapcu.
- Projekat „Putujuća muzička radionica“ podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a sprovodi ga Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom. Program podrazumeva obilazak ustanova i škola koje vode računa o osobama sa autizmom, a osim Šapca, do sada smo sa „Putujućom muzičkom radionicom“ boravili i u ustanovi u Sremčici, kao i u Domu u Šekspirovoj ulici u Beogradu. Na jesen ćemo posetiti ustanove u Obrenovcu i Lazarevcu, kao i Dom „Sunce“ u Beogradu, a planiramo da projekat realizujemo i naredne godine. Osnovni motiv za ovaj program je zadovoljstvo naše dece koja nastupaju u muzičko-scenskom programu, kao i dece koja su u publici. Sreća i zadovoljstvo učesnika priredbe u Šapcu, kao i njihovih domaćina su najlepši utisak koji nosimo iz Šapca. Radujemo se novim susretima, navodi Natalija Lazić, potpredsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.
Pozitivne utiske o prošlonedeljnoj priredbi imaju i predstavnici Ustanove za decu i mlade šabačkog Centra za socijalni rad, koji dodaju da je veoma važno da što veći broj ljudi i organizacija bude obavešten o problemima osoba sa autizmom.
- Uvek se radujemo i sa zadovoljstvom poželimo dobrodošlicu svim ljudima dobre volje koji nas se sete. Organizovanje što više ovakvih i sličnih manifestacija služi kako bi se skrenula pažnja društvu i zajednici na ovu, prilično marginalizovanu populaciju, a koja je deo tog društva koji često zatvara oči pred problemima sa kojima se osobe sa autizmom svakodnevno suočavaju. Na ovaj način, osobe sa autizmom se uključuju u društvene aktivnosti i kulturna dešavanja, uvažava se njihova osobenost, pomaže u razvijanju i njihovih talenata, podstiču socijalne veštine. Osobe sa autizmom imaju potrebu da vole i da budu voljeni, da budu deo društva, a razlika je u tome što oni svoje potrebe zadovoljavaju i iskazuju na sebi svojstven način, kaže Milana Šteković, socijalni radnik Ustanove za decu i mlade „Šabac“.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa