23. jul 2015.23. jul 2015.
IZ ISTORIJE KONjIČKOG SPORTA U BELOTIĆU

BENGAZIJA ZA 30 DUKATA

Štala Miškovića u Mačvanskom Belotiću, osnovana je daleke 1949. godine. Vlasnici i osnivači bili su braća Milan i Živan P Mišković.
Milanov sin Zoran, nakon što je ostao bez posla u gradu, bavi se svim i svačim u selu da bi preživeo. Srećan je i s posebnom pažnjom čuva stare fotografije, uspomene kada je njegova porodica živela za konjički sport.
Otac Milan, sa bratom ostvario je zapažene rezultate u ovom dinamičnom sportu sa svojom omiljenom omicom Bengazijom, zlata vrednom. Oždrebljena je u njihovoj štali. Majka joj je bila isto domaćeg odgoja, iz štale počivšeg Tešana Smiljanića u Belotiću, a otac Jastreb iz istog jata.
- Prvi start i veliku pobedu Bengazija je ostvarila 1950. godine na trkalištu u Bogatiću. Uvek je pratio i navijao veliki broj zaljubljenika u konjički sport. Više puta je pobedila slavnog Alžira i na trkalištu u Šapcu, a pobede je nizala i posle prodaje u Bosnu za 30 dukata. Ostale su u pamćenju i njene pobede protiv Zelanda i grla iz ergele Dobričevo. Jahali su je tada najpriznatiji džokeji, Gega Gajić i Vlajko Jović, ali i drugi, kaže Zoran.
U istoriji konjičkog sporta ostaće zapisano da su Bengaziju vodili peške do Beograda 1951. godine, kad joj je bilo 10 godina, a kažu da je pobeđivala i kasnije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa