10. jun 2010.10. jun 2010.
PROMOCIJA KNjIGA U MANASTIRU ILINjE

NEVIDLjIVA SILA IGUMANA ISAIJE

Prošle subote, predstavljena je trilogija ljubavi, tri knjige koje su nedavno izašle u izdanju Izdavačke kuće „Glas crkve“, na, reklo bi se na prvi pogled, neobičnom mestu, u manastiru Ilinje, nedaleko od Mačvanskog Prnjavora
Ovaj manastir, posvećen Svetom proroku Iliji, nalazi se u srcu sela Očage, koji broji 120 kuća. Podigli su ga bračni par Ilija i Stanija Lacković, pre 30 godina, sa blagoslovom vladike Jovana, a uz pomoć meštana.
Sama Božja promisao, dovela je ovde oca Isaiju (Jokića) iz Hopova, pre pet godina. Za to vreme, on je preobrazio ovaj manastir, ne samo fizički, nego i duhovno - ovo je sada duhovno stecište u koje dolaze ljudi širom Srbije i Republike Srpske. Sveta liturgija se služi svaki dan, a nedeljom i praznikom, pričesti se preko 150 ljudi. Svake druge subote, služi se Sveta tajna jeleosvećenja, na koju dođe između trista i četiri stotine vernika. Otac Isaija, koji je harizmatičan čovek, pun ljubavi za bližnje svoje, napravio je centar za lečenje zavisnika (od droge i alkohola). Trenutno je na lečenju oko dvadeset zavisnika, koji nekada umeju da budu veoma agresivni, a koje samo revnosni monasi svojom smirenošću mogu da trpe. Bolesnici se svaki dan pričešćuju, žive po poznatom monaškom pravilu - molitva i rad - svako ima svoje poslušanje. Ovde se dosta radi. Zida se novi konak, gaje pilići, obrađuje ogromna bašta, proizvodi manastirski liker... Iguman Isaija je jedinstvena ličnost koja se ne može skoro pojaviti na nebu pravoslavne crkve. Svaki dan se u manastiru posluži oko sto obroka, svraćaju i putnici namernici, i beskućnici, i bolesni, oni kojima je pomoć potrebna... Meštani sela Očage jako vole igumana Isaiju, jer je njihovo selo, zahvaljujući njemu, jedno od najpopularnijih u Srbiji - izjavio je za „Glas Podrinja“ penzionisani protojerej stavrofor, Dragorad Ostojić, koji je po blagoslovu vladike Lavrentija, ispovednik u Ilinju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa