27. avgust 2015.27. avg 2015.
SVEDOČANSTVA O MAČVI

slavlje U SENCI ISTORIJSKIH DOGAĐAJA

Prvo sedmi avgust 1941. u znak sećanja na uspešnu akciju Mačvanskog partizanskog odreda, a danas deseti septembar 1381. kada je Ravaničkom poveljom knez Lazar pripojio ove oblasti svojoj zadužbini , slavi se kao Dan opštine Bogatić
Mačvani su kao Dan opštine, više od pola veka slavili sedmi avgust 1941, kada su borci tek formiranog Mačvanskog partizanskog odreda u svojoj prvoj akciji oslobodili Bogatić. Posle petooktobarskih događaja 2000. godine počeli su obeležavanje Dana opštine sećanjem na 1381. godinu i Ravaničku povelju, kojom je knez Lazar Hrebeljanović, svojoj zadužbini crkvi Voznesenja Gospodnjeg darovao posede.
Retke preživele “sede kose iz Drugog svetskog rata“, sećaju se danas sedmog avgusta 1941. godine kada su borci Mačvanskog partizanskog odreda u svojoj prvoj akciji oslobodili Bogatić, kako je nedavno izjavio Mioljub Josipović, predsednik boračke organizacije opštine Bogatić, pred malom grupom sledbenika ovog istorijskog događaja iz Drugog svetskog rata. Tada, naglasio je govornik “Ova mala varošica s ponosom se može reći i pamtiti postaje prva slobodna varoš u srcu porobljene Evrope“.
Sledbenici ovih istorijskih događaja, prisustvovali su nedavno postavljanju nove mermerne ploče, na ulazu u zgradu opštine. U svojevrsnom potpisu na novoj ploči su Skupština opštine i Boračka organizacija Bogatić, a ona treba da posluži kao trajno podsećanje na ovaj istorijski datum. Istina, ploča je bila i ranije ali je posle petooktobarskih događaja u Beogradu 2000. godine, sklonjena.
U kasnijim obraćanjima, prilikom manjeg koktela priređenog u maloj sali Skupštine opštine, podsećanja radi saopšten je podatak da je ovaj kraj u Drugom svetskom ratu protiv fašističkih okupatora, dao za slobodu zemlje više hiljada žrtava. Popis učesnika rata i poginulih uradila je opštinska boračka organizacija u zborniku, štampanom pre par godina.
Komisiju nove opštinske vlasti, više godina kasnije u potrazi za drugim Danom opštine dovode pred kapije viševekovnog hrama srpske kulture fruškogorskog manastira Šišatovac. Tamo se upoznaju sa činjenicom da je znameniti Crnobarac, Vuk Isaković, svojim dobročinstvom, kao ktitor, večno upisan u bogatu istoriju Šišatovca. Znameniti vođa srpskih graničara, koji je tragao za svojom zvezdom vodiljom je u maloj kapeli više crkve-manastira, potražio i našao svoj večni mir.
U blizini se nalazi kamena ploča na kojoj je u plitkom reljefu uklesan plemićki grb Vuka Isakovića, kojim ga je odlikovala Austro-Ugarska carica Marija Terezija. Baš u tom grbu, pri vrhu, uklesana je 1381. godina. Istoričari su zabeležili da je tada Ravaničkom poveljom knez Lazar Hrebeljanović, svojoj zadužbini crkvi Voznesenja Gospodnjeg, darovao posede koji odlično asociraju na današnje mačvanske krajeve. I to je poslužilo kao inspiracija za novi Dan opštine Bogatić. Niz toponima, pomenutih u darovnici manje ili više izmenjenih, danas potvrđuju nesumnjivu činjenicu da područje sadašnje Mačve od tada deli sudbinu Srbije i njene državnosti.
Mačvani su u tome našli elemente za nove simbole opštine, oličene u grbu ali i novom Danu opštine Bogatić. Uz sećanje na Ravaničku povelju, kasnije su se opštinski odbornici odlučili da deseti septembar od petooktobarskih promena bude Dan opštine Bogatić.
NATOVCI OŠTETILI KAPELU
Lep ikonostas u obližnjoj maloj kapeli na brežuljku Šišatovca, zadužbini Vuka Isakovića, uradio je počivši akademski slikar iz Bogatića, velikog dara Dragan Đuričić. Kapela je pretrpela velika oštećenja prilikom NATO bombardovanja Srbije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa