27. avgust 2015.27. avg 2015.
Mladi iz Evrope u Krupnju

ODRŽIVE ZAJEDNICE SNAGOM MLADOSTI

Udruženje „Svetlost“ iz Šapca je sa lokalnim partnerom Biciklističko-ekološkim društvom „ECOBIKE“ iz Krupnja bilo domaćin međunarodnog projekta na kome su se susreli mladi iz pet evropskih zemalja: Velike Britanije, Belgije, Italije, Nemačke i Srbije. Projekat se realizovao u Krupnju od 22. do 31. avgusta 2015. godine u okviru aktivnosti međunarodne mreže ORA ciljano sa idejom osnaživanja kako lokalne privrede tako i omladinske scene nakon prošlogodišnjih poplava. U toku razmene učesnici su radili na tri praktične radionice: urbano baštovanstvo, obnovljivi izvori energije i ekološko-obrazovni put. Aktivnosti na projektu finansirane su sredstvima Nemačke agencije za mlade iz Nemačke u okviru programa Erasmus +.
U okviru radionice „Gradsko baštovanstvo“ u dvorištu osnovne škole „Borivoje Ž. Milojević“ Krupanj postavljen je edukativni poligon (bašta u gradskim uslovima sa sistemom samozalivanja ) koji će služiti kao priručno nastavno sredstvo za časove biologije, prirode i društva.
Radionica „Obnovljivi izvori energije“ planira postavljanje javnog punjača na solarnu energiju za punjenje mobilnih telefona i tablet računara, kao i info multimedijalnih tabli (pristup gps mapi staze, mogućnost punjenja mobilnog telefona, info o stazi) koje će pratiti aktivnost radionice „Ekološko, obrazovni put“ na obroncima Tomanjske planine u selu Kržava. Na prostoru ispred zgrade opštine Krupanj biće postavljena umetnička instalacija šabačkog umetnika Đurađa Stevanovića koja predstavlja solarni punjač mobilnih uređaja. Ovakav punjač će biti prvi u zapadnoj Srbiji i poklon je međunarodne mreže ORA i Udruženja „Svetlost“ iz Šapca.
U toku radionice “Ekološko, obrazovni put“ obeležena je edukativno-ekološka staza sa tablama na kojima su informacije namenjene učenju u prirodi i orijentaciji. Duž staze su osmišljene i primenjene igre bazirane na neformalnoj edukaciji. Staza dugačka dva kilometra je osmišljena na obroncima Tomanjske planine i počinje od zaseoka Vasiljevići u Kržavi do Marinkovog kamena. Ovo je triateralni projekat već realizovan u Ojbinu (Nemačka) i u Torino Di Sangru (Italija), sa temom koja je vezana za održivi razvoj a podupreta kroz informaciju, edukaciju i animaciju mladih i lokalne zajednice. Četrdeset učesnika je tokom trajanja projekta imalo priliku da stvaraju u krupanjskoj sredini, da upoznaju lokalnu zajednicu i da na indirektan način mapiraju Krupanj na karti Evrope.
Projekat „Održive zajednice snagom mladosti“ povezao je na najbolji način lokalnu privredu, mlade, udruženja građana i lokalnu upravu.
O važnosti ovih aktivnosti u mestima u unutrašnjosti ispred Udruženja „Svetlost“ iz Šapca nam govori Darko Pavlović, smatrajući da lokalna sredina pored finansijske pomoći koja se ogleda u obezbeđivanju logističkih potreba kao što su smeštaj, hrana, lokalni distributeri tehničke opreme ima još više dobra time što postaje mesto za kreativne susrete mladih ljudi. Interakcija sa lokalnim kontekstom se postavlja kao jedna od bitnih te iz toga i proizilaze aktivnosti koje imaju za cilj podizanje kvaliteta života građana Krupnja. On navodi da Udruženje „Svetlost“ ima širok dijapazon delovanja, kako od uspostavljanja prve gradske bašte u Srbiji, umetničkih izložbi, edukacije, rada sa mladima kroz polja kulture i umetnosti tako i jedna od njima bitnih aktivnosti osnažavanje udruženja u unutrašnjosti kao što je sada slučaj sa Društvom „ECOBIKE“ u Krupnju. Kao lokalni partneri oni prolaze kroz sve faze realizacije i pružaju informacije, navode nas na probleme i mogućnosti u lokalnoj zajednici.
Pavlović nam govori da im je pre svega važan praktičan rad, nešto opipljivo što ostaje nakon završetka projekta. Smisao nevladinog sektora je da utiče i radi na unapređenju sredine jer to nije posao za one koji gledaju svoj interes ili lični interes stavljaju pre opšteg.
Moderator gradskog baštovansta Alan Hulme smatra da svoja iskustva stečena kroz rad u Velikoj Britaniji mogu da se primene u krupanjskoj zajednici. Tokom radionice je razvijan sistem samonavodnjavanja koji se može koristiti kao nastavno sredstvo, ali može se primeniti i u poljoprivredi obzirom na sve veće nestašice vode. Učesnici koji pohađaju ovu radionicu imaju priliku da nauče postavljanje ovog sistema, a potom to znanje da primene po povratku u svoju zemlju. Hulme vidi Krupanj kao mesto koje ima puno mogućnosti za razvoj kako u domenu turizma, poljoprivrede tako i kao mesto koje može da okuplja mlade širom Evrope na ovakvim programima.
Potpredsednik mreže ORA Đorđo Mikoli objašnjava da je ORA akronim od engleskih reči koje u prevodu znače Posmatraj ““ Razmisli ““ Uradi. Shodno tome učesnici su prvih dana posete Krupnju istraživali prostor u kojem su se našli, pronalazili mogućnosti i na posletku radili na rešenjima. Mikoli smatra da je jako bitno što rezultati radionica ostaju u Krupnju kao pokazatelj šta grupa mladih ljudi može da uradi i na taj način da pomogne progresu u lokalnoj zajednici. On nam govori da je mreža formalno osnovana 2014. godine te da je čini 15 organizacija iz 6 evropskih zemalja. Aktivnosti „Održive zajednice snagom mladosti“ su poslednje od tri koje su realizovane u okviru triateralnog projekta koji je podržan od strane Evropske komisije pod programom Erasmus +. Pored Krupnja aktivnosti su sprovedene u Ojbinu u Nemačkoj i Torino Di Sangru u Italiji. On nam govori da svaka razmena mladih vodi ka boljitku te da je porebno uključivati male sredine iz unutrašnjosti, raditi na decentralizaciji jer pored Srbije ta oblast je važna i u celoj Evropi.
Udruženje Svetlost već godinama organizuje kako lokalne tako i međunarodne projekte a sa Udruženjem „ECOBIKE“ ovo je drugi put da čine Krupanj okupljalištem mladih širom Evrope. Krupanjci su prihvatili goste i vidi se potreba lokalne zajednice da bude otvorena sredina koja ima šta ponuditi turistima. Iz Udruženja „Svetlost“ saznajemo da će početkom novembra jedan od ovakvih projekata biti urađen i u Šapcu.
D.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa