10. septembar 2015.10. sep 2015.
DANI EVROPSKE BAŠTINE

MODA ŠEŠIRA U MUZEJU SREMA

Muzej Srema u saradnji sa Narodnim muzejem iz Šapca, organizovao izložbu “Moda šešira” autorke Aleksandre Rašević u Sremskoj Mitrovici. Postavka je deo manifestacije “Dani evropske baštine”
U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, 1. septembra je otvorena izložba “Moda šešira” Aleksandre Rašević, višeg kustosa etnologa iz Narodnog muzeja u Šapcu.
Izložba je nastala kao rezultat trogodišnjeg istraživanja modiskog i šeširdžijskog zanata u Šapcu, od kraja 19. veka do početka Drugog svetskog rata. Na postavci je izložen i alat poslednjeg šabačkog šeširdžije Matije Radoša i četrdeset šešira iz etnološke zbirke Narodnog muzeja u Šapcu i privatne kolekcije Marije Dragojlović.
“Prva modiskinja u Srbiji, bila je Persida Milošević, koja je otvorila modiski salon u 19. veku u Beogradu, a prvi šerširdžija izvesni gospodin Miljković”, istakla je Raševićeva na otvaranju.
Postavka “Moda šešira”, prvi put je predstavljena u Šapcu, u Noći muzeja, pre dve godine. Nakon toga, gostovala je u Beogradu, Pančevu, Aranđelovcu, Čačku i Kraljevu. Izložba u Sremskoj Mitrovici, koja je deo manifestcije “Dani evropske baštine”, otvorena je do 30. septembra.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa