17. septembar 2015.17. sep 2015.
OBELEŽENA EVROPSKA NEDELjA MOBILNOSTI

Dan bez automobila

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, prošlog utorka, je u Šapcu obeležen Dan bez automobila, u organizaciji Udruženja „Vozi ulice“ i Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja grada Šapca. Najuži centar grada bio je zatvoren za automobilski saobraćaj od 18h do 20h da bi se građani podstakli na kombinovanje načina kretanja i aktivniji stil života.
- Ova akcija je način da skrenemo pažnju javnosti da postoje alternativni, a održivi vidovi transporta. Kad biramo bicikl kao prevozno sredstvo ili kad biramo da se prošetamo, osim što smo odgovorni prema svom zdravlju, mi biramo i zdraviju životnu sredinu. Gradski savet za bezbednost saobraćaja podržava akciju Udruženja „Vozi ulice“ čiji je predstavnik odnedavno i član Saveta. Uveren sam da ćemo zajedno doprineti većoj bezbednosti biciklista u saobraćaju, pa ćemo pokrenuti inicijative da se urede biciklističke staze, a u budućim planovima one predvide u celom gradu, kako bi biciklisti bili vidljiviji i bezbedniji, a grad čistiji i život u njemu zdraviji - rekao je predsednik Saveta i zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić.
Evropska nedelja mobilnosti predstavlja kampanju kojom se promovišu održivi vidovi transporta u cilju promene ponašanja učesnika u saobraćaju, a od 2002. godine mnogobrojnim aktivnostima utiče se na izbor načina prevoza u gradovima, na poboljšanje zdravlja i unapređenje kvaliteta života.
- Značaj ove akcije je u tome što se građanima pruža prilika da se slobodno prošetaju ulicom koja je zatvorena za automobilski saobraćaj i iskuse slobodu kretanja koju ovde nemaju svakodnevno. Time se podstiču i drugi vidovi kretanja kao što su vožnja bicikla ili trotineta, pešačenje, javni prevoz, i slično - rekao je predsednik Udruženja „Vozi ulice“ Nemanja Manjenčić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa