8. oktobar 2015.8. okt 2015.
JOGA

PUT KA ZDRAVOM ŽIVOTU

Desetine miliona ljudi u svetu prilično redovno upražnjava neku vrstu joge. Iako vladaju, bar kod nas, predrasude, da nas ovaj način fizičkog i duhovnog vežbanja udaljava od vere, moramo istaći da sve ostaje samo na predrasudama. Joga je put ka zdravom životu, koji za cilj ima usklađivanje tela i uma.
Nastala pre 5.000 godina u Indiji u Evropu i Ameriku dospela je pre samo sto godina. Moderna pomama za jogom počela je šezdesetih godina prošlog veka najviše zahvaljujući uspešnim televizijskim emisijama u Americi. U poslednje vreme sve prihvaćenija joga, za one koji se prvi put susretnu sa njom, trebala bi da bude više od gimnastike, fizičkog treninga, načina kontrole sopstvene težine, tehnike ublažavanja stresa, meditacije „hukanja i duvanja“ u svrhu odgovarajuće kontrole daha, načina poboljšanja i održanja sopstvenog zdravlja, duhovne tradicije iz Indije. Jednostavno rečeno, ona je sve to ali i mnogo više.
Ona je više i od sistema zdravstvene nege u cilju preventive ili oporavka jer zdravlje sagledava iz šire, celovite perspektive. Ona je ogroman uticaj uma, naših psiholoških stavova, na fizičko zdravlje.
Težeći da sjedini telo i um pokušava da premosti i jaz između razuma i osećanja. Savremeno društvo sa sobom je donelo i velike količine stresa koji različito utiče na ljude. Prečesto potiskujući svoje emocije, ne iskazujući svoja osećanja, dajući prednost razumu, mogu svoje zdravlje dovesti na granicu rizka. Ponekad nismo ni svesni da potiskujemo svoja osećanja, posebno bes, pa nas taj bes i frustracija izjedaju iznutra. Upravo tu nastupa joga koja nam može pomoći u razvijanju sopstvene ličnosti i to povezivanjem sa pravim osećanjima i uravnotežavanjem našeg emotivnog života koji dovodi do unutrašnjeg osećaja ispunjenosti. Razumejući i prihvatajući sebe onakvima kakvi smo doći ćemo do tačke sopstvenog zadovoljstva i samim tim bolje komunikacije i saosećanja sa drugima.
Oni koji se odluče na ovaj korak moraju znati da postoji mnogo vrsta joge. Kod nas je najprisutnija „Hatha joga“ koja opet ima dosta svojih podrvrsta, tj. stilova. Najvažnije je odabrati, uz pomoć sertifikovanih instruktora joge, ono što vam najviše prija. Joga nije sportsko nadmetanje i takmičenje sa drugima. Joga je „borba“ sa samim sobom, svojim mogućnostima, polaganim razbijanjem fizičkih i psihičkih granica sputanih nekvalitetnim i nezdravim načinom života. Kako za koga ona može biti vrsta sporta, trening za poboljšanje fizičke spremnosti, kao terapija, stil života, duhovna disciplina. Nezavisno od toga zajednički cilj im je razvoj svesnosti i opuštanje.
Za početak „Pozdrav Suncu“
Sva blagotvorna dejstva asana (vežbi) joge možete osetiti samo ako ih izvodite potpuno svesni pokreta. Kada stojite, činite to temeljno: neka stopala stoje čvrsto na podlozu. Savijajte se i istežite se potpuno koncentrisani na pokrete. Vaš um učiniće vežbu ne samo elegantnom, već i moćnom. Ne zaboravite i na pravilan način disanja koji mora biti usklađen sa svakim pokretom. „Pozdrav Suncu“ je veoma cenjena vežba zbog niza korisnih efekata: istezanja kičme i jačanja mišića koji je drže, jačanja i istezanja ruku i nogu, poboljšanja držanja, koordinacije i izdržljivosti, uspostavljanja delikatne ravnoteže između kontrakcije i opuštanja mišića, povezivanja tela, duha i uma, poboljšanog hranjenja tela kiseonikom, stimulisanja rada pluća i snabdevanja mišića (uključujući srce) kiseonikom. Delotvoran je, uz određena prilagođavanja, za ljude svih starosnih dobi, od dece do starijih osoba.
Instruktori i jogini ističu da, kada izvodimo „Podrav Suncu“ na umu imamo to da je naše telo koncentrisana svetlost. Gestom pozdravljanja (sanskritski: namaskara mudra) odaje se poštovanje najvišem aspektu sopstvenog bića – duhu.
Izvođenje „Pozdrava Suncu“ u 12 koraka
Počnite u stojećem položaju razdvojivši stopala u širini kukova. Spojite dlanove kao u molitvi, dodirujući palčevima sredinu grudne kosti.
Dok udišete, razdvojite malo dlanove i podignite ruke ispred sebe, potom iznad glave. Ispravljenu kičmu izvijte unazad i gledajte u plafon.
Dok izdišite, savijte se unapred iz kukova, savijte blago kolena i položite dlanove na pod. Primaknite glavu što bliže nogama.
Dok udišete savijte levo koleno i iskoračite desnom nogom unazad. Neka levo koleno bude tačno iznad levog članka, a butina paralelna s podom, tako da koleno bude savijeno pod pravim uglom.
Dok izdišete, korakom unazad postavite levu nogu kraj desne i zadržite se u položaju za sklekove ne spuštajući kukove. Ako osetite nesigurnost u rukama, savijte kolena, spustite ih na pod i prebacite deo težine na njih.
Udahnite, zatim izdišući spustite kolena, grudi i bradu na pod. Zadnjica ostaje podignuta.
Dok udišete, potisnite grudi napred po podu, potom se izvijte u stav kobre.
Dok izdišete, podvucite nožne prste pod stopalo, podignite kukove, ispružite noge i spustite grudi. Šake ostaju na podu.
Dok udišete, istupite desnom nogom tako da stopalo bude između ruku. Gledajte pravo napred.
Dok izdišete, istupite levom nogom tako da bude paralelna s desnom. Opustite kolena i savijte se napred, kao u koraku 3.
Dok udišete, podignite ruke napred, potom iznad glave ili ih ispružite sa strane poput krila. Izvijte se unazad i gledajte nagore, kao u koraku 2.
Dok izdišete, ponovo spojite dlanove kao u molitvi.
Vežbu je potrebno ponoviti od tri do dvanaest puta. Naizmenično istupati prvo desnom pa levom nogom isti broj puta jer se istupanje jednom nogom računa kao pola vežbe. Onima kojima to predstavlja problem ili se čini konfuznim mogu istupati prvo desnom nogom više puta, a zatim sve to ponoviti s levom. Praviti spore pokrete s pauzom nakon svakog udisaja i izdisaja. Može se raditi u bilo koje doba ali su jutarnji časovi najbolji za dobar početak dana.
Reč „joga“ potiče iz drevnog sanskritskog jezika kojim se služila tradicionalna religiozna elita Indije – bramani. Znači „jedinstvo“ ili „integracija“ i „disciplina“ zbog čega se joga kao sistem naziva „objedinjujuća ili integrativna disciplina“.
Pripremila: O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa