9. jul 2009.9. jul 2009.
MOJ HOBI

PAJINE MINI VODENICE

Do pre pet godina Pavle Pantelić Paja radio je kao zavarivač u šabačkoj “Zorki“, a od kada je penzioner posveti se neobičnom hobiju ““ pravljenju mini vodenica. Ne maketa, pravih vodenica. Za izradu jedne ovakve vodenice, zavisno od veličine, valja potrošiti i do godinu dana rada, a materijal košta i po 1.000 evra.
- Moje mini vodenice vraćaju me u detinjstvo, u rodnu Donju Sipulju. Sećaju me na vreme koje sam provodio u tamošnjim vodenicama na rečicama Cernici, bilo ih je šest, i Likodri gde je bilo petnaestak vodenica. Sada nema ni jedne. One su mi bile inspiracija da napravim ove vodenice i da svako ko dođe vidi i doživi stara vremena i život u vodenicama i oko njih, priča Pantelić.
Kada Paja uključi vodene pumpe, začuje se žubor vode, zvuk vodeničnog kamena... A tu su i makete mlinara, seljana koji donose žito na meljavu, zaprege koje čekaju, dvorištem se “šećkaju“ kokoške i druga perad, po koja svinja, pas, mačka... U samoj vodenici, soba za mlinara, u njoj krevet sa slamaricom, fenjer, “sklepani“ sto i stolica, ponjave... Vodenice od drveta i kamena urađene, smeštene su u prelep prirodni ambijent ““ puno zelenila, brvna i mostići preko potoka. Baš sve kao što je i na javi...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa