22. oktobar 2015.22. okt 2015.
GRADSKO VEĆE PREDLOŽILO, SKUPŠTINA GRADA USVOJILA:

BEZ POVEĆANjA POREZA

Uprkos većoj tržišnoj ceni zemljišta, porez na imovinu će ostati na nivou prošlogodišnjeg, zahvaljujući odluci Gradskog veća da se smanji stopa poreza
Iznose poreza u svim lokalnim samoupravama kreira tržište. Iako je tokom 2015. godine, na osnovu kupoprodajnih ugovora, primećeno povećanje vrednosti zemljišta, poresko opterećenje u 2016. neće biti više u odnosu na tekuću godinu. Do ovakvog rešenja se došlo zahvaljujući predlogu Gradskog veća o umanjenju stope poreza, što je potvrđeno na poslednjoj sednici Skupštine grada Šapca.
- Tokom 2015. godine evidentiran je značajan rast cena poljoprivrednog zemljišta na tržištu. Do toga je došlo i zbog uključivanja notara, odnosno javnih beležnika u sve kupoprodajne ugovore, odnosno vrednost zemljišta je sada realnije iskazana. Da se to ne bi odrazilo na visinu poreza, članovi Gradskog veća doneli su odluku da se poreska stopa od 0.3 odsto smanji na 0.2 odsto, čime je izbegnuto povećanje iznosa poreza za vlasnike zemljišta na seoskom području i prigradskim delovima grada. Primenom ove odluke će doći čak i do blagog smanjenja poreza u četvrtoj kategoriji, odnosno na seoskom području, te će vlasnici zemlje plaćati nešto manje od hiljadu dinara poreza po hektaru sledeće godine, kaže Radmila Jugović, načelnica Odeljenja lokalne poreske administracije.
Poreze na nivou prošlogodišnjih mogu da očekuju i vlasnici stanova.
- Za 2016. godinu porez se utvrđuje na osnovu prosečnih tržišnih cena u periodu od 1. januara do 30. septembra 2015. godine, kao i na osnovu poreske stope. Kada je reč o stanovima i kućama, poreska stopa je ostala u iznosu od 0.4 odsto, kao i cene nekretnina, koje se nisu značajnije menjale u odnosu na 2014. godinu. Na osnovu tih parametara, doneta je odluka da visina poreza za narednu godinu bude kao i ove, odnosno povećanja poreza neće biti, objašnjava naša sagovornica.
Visina poreza na imovinu u Šapcu u 2015. godini bila je niža u odnosu na lokalne samouprave slične veličine.
- Porez na imovinu građana za 2015. godinu bio je viši u Valjevo, kao i u Sremskoj Mitrovici u odnosu na Šabac. Za sada se ne može sa sigurnošću reći kolike će te razlike biti sledeće godine, jer sve lokalne samouprave imaju rok do 30. novembra da donesu odluku o visini Poreza na imovinu, navodi Jugović.
Za stan od 60 kvadrata, star 20 godina, građani će u prvoj zoni platiti porez od 7.437 dinara, dok će vlasnici stanova iste kvadrature u drugoj zoni biti u obavezi da na godišnjem nivou plate 5.047 dinara. Vlasnici kuća od 100 kvadrata u prvoj zoni platiće 8.387 dinara, a u drugoj 5.813 dinara. U prigradskim delovima Šapca porez na kuću od 100 kvadrata iznosiće 3.175 dinara, a na seoskom području 2.780 dinara.
Iz Odeljenja lokalne poreske administracije podsećaju da je zaostala fiskalna dugovanja za imovinu moguće izmiriti putem reprograma, na 24 mesečne rate, a dodaju i da je obaveza građana da prijave svu imovinu, kako ne bi došli u situaciju da plaćaju visoke novčane kazne, koje se kreću u rasponu od 15 do 150 hiljada dinara.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa