5. novembar 2015.5. nov 2015.
UČENICI OŠ „JEVREM OBRENOVIĆ“ UOČI OBELEŽAVANjA DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU ODRŽALI

ČAS ISTORIJE ZA SVE GENERACIJE

Uoči državnog praznika - Dana primirja u Prvom svetskom ratu oko pedeset učenika OŠ „Jevrem Obrenović“ sa prof. istorije Jelenom Jevrić prošlog četvrtka u pešačkoj zoni delilo je Natalijine ramonde i flajere sa odštampanim tekstovima.
- Ideja nam je bila da naše sugrađane na ovaj način podsetimo na ovaj praznik ali i da putem projekta, koji realizujemo već treću godinu, negujemo i čuvamo tradiciju, razvijamo kod učenika svest o značaju svog porekla i porodične istorije. S druge strane i da ih upoznamo sa stvarnim svetom, sa sugrađanima, neznanjem drugih koje je za njih čudno i istovremeno nerazumljivo. Mnogo toga su naučili tokom svojih istraživanja s obzirom da se tek u osmom razredu obrađuje ovaj period. To je vrlo korisno za njih kao buduće građane ovog grada i ove države - rekla je prof. Jevrić.
Rezultati ankete, koje su sprovele učenice VII4 Marijana Jokičić i Anđela Ristić uz pomoć drugarice iz VIII3 Andrijane Đurđević, pokazali su poražavajući činjenicu da sugrađani ne znaju zašto je 11. novembar proglašen za državni praznik.
- Mislim da to nije u redu zato što treba da znamo više o našim precima. Oni ne treba da se zaborave. Baš kroz ovaj projekat pokušali smo da podstaknemo ljude da više saznaju o svojoj prošlosti kako se ne bi zaboravila - poručila je Marijana.
Za one koji su želeli da saznaju nešto više o srpskoj golgoti prilikom prelaska Albanije, koja se odigrala tačno pre sto godina krajem novembra 1915. godine, učenici su priredili Interaktivnu učionicu.
- Bilo mi je jako zabavno dok sam istraživala. Uglavnom sam dosta toga saznala od moje bake. Nadam se da ćemo na ovaj način podstaknuti i druge da saznaju više o svojim precima - uverena je Jana Filipović, učenica VII4.
Povodom ovog praznika, narednog dana, u petak, učenici OŠ „Janko Veselinović“ imali su priliku da od svojih vršnjaka iz „Jevremove“ škole čuju sve o 11. novembru koji se od 2012. godine slavi kao državni praznik, kao i o Natalijinoj ramondi, cvetu poznatom i kao „cvet Feniks“ jer mu je, i kad se osuši, potrebna samo koja kap vode da oživi. Ukazujući na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata uzet je kao amblem sa pozadinom u bojama Albanske spomenice.
Završna manifestacija u vidu javnog časa pod nazivom „U čast našim pradedovima“ održana je u večernjim časovima u Međuopštinskom istorijskom arhivu. Prezentacijom radova, kratkih istorijskih filmova, uz lične priče učenika, potomaka slavnih predaka iz Prvog svetskog rata, uz hor škole pod vođstvom nastavnice muzičke kulture Marice Prijović, koji je izveo srpske pesme nastale u tom periodu, pokazali su više od običnog znanja.
- Nije bilo toliko teško istraživati jer nam je dosta pomogla razredna, a i mnogo toga moglo se pronaći na internetu. Trebalo je dosta vremena ali nije bilo teško odraditi. Lepo iskustvo koje bih ponovio - istakao je Aleksandar Janković, učenik VIII3, koji je uradio kratki film o Momčilu Gavriću, najmlađem učesniku Prvog svetskog rata.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa