5. novembar 2015.5. nov 2015.
ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

BEZ INCIDENATA UZ KONSTRUKTIVNU RASPRAVU

Prošlog petka, u sali Kulturnog centra u Šapcu, održana je 25. sednica Skupštine grada. Ovoga puta bez incidenata, ali u žučnoj raspravi, usvojeno je desetak tačaka. Najvažnije od njih bile su rebalansi programa poslovanja JKP “Vodovod Šabac” i JKP “Toplana Šabac”
Kao i obično, dnevni red je usvojen tek pošto su odbornici opozicije izneli sve primedbe na prethodnu sednicu i zapisnik sa nje. Neki od odbornika bili su mišljenja i da prethodna sednica nije ni završena, a primedbe su se odnosile i na to da direktori javnih preduzeća nisu govorili o finansijskim izveštajima koji su usvajani.
Slaviša Kostadinović iz Jedinstvene Srbije rekao je da na jedno zasedanje nije ni pozvan, a da se poslovnik tumači prostim glasanjem, te da Skupština može izglasati i da je sada avgust mesec, ali da to ne znači da će se vreme promeniti.
Nakon dužeg vremena i Milan Čičulić, odbornik Liberalno demokratske partije, prisustvovao je sednici. Kako je naveo, želeo je da prisustvuje “trećem poluvremenu” prošlog zasedanja, ali je obavešten da je isključen. Čičulić je pitao kako je to moguće kada nije bio ni prvog dana, ni na početku drugog dana.
Predsedavajući lokalnim parlamentom, prim. dr Slobodan Mirković, je odgovorio da je to prošlo i da se povreda poslovnika može reklamirati samo za aktuelnu sednicu. Tada je odbornik Demokratske stranke Srbije, dr Aleksandar Pavlović sa govornice izjavio da je skupštinska većina izglasala da je crno belo i da predsednik Skupštine napiše svoje tumačenje poslovnika, jer bi bilo bestseler.
Odbornik odborničke grupe Odgovor za Šabac, Negovan Stanarčić, imao je nekoliko predloga za dopunu dnevnog reda, između ostalog da se stave van snage sve odluke donete na prethodnoj sednici, ali i da se 14. oktobar proglasi “Danom merdevina – Merdevinijadom grada Šapca” aludirajući na ulaženje pojedinih odbornika na Letnjikovcu kroz prozor. Predlozi su mu odbijeni, a Stanarčić je morao da dolazi do govornice da bi dobio reč, jer niko nije primetio da je podizao ruku.
Prva tačka dnevnog reda bilo je davanje saglasnosti na predlog izmene i dopune programa poslovanja JKP “Srem – Mačva” za 2015. godinu, koji je obrazložio v. d. direktora Nebojša Popović.
Alksandar Pajić iz Srpske napredne stranke imao je primedbu što je Šabac u ovaj projekat uložio 21 milion dinara, a Sremska Mitrovica samo četiri. Šef odborničke grupe SNS Blaža Knežević pitao je i zašto se JKP “Stari Grad” nalazi u problemima, a ovoliko se daje u Sremsku Mitrovicu. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je na to zatražio da ne brane javna preduzeća od njega. Istakao je da je Dudara, koja je bila sramota grada, zatvorena. Dodao je i da Šabac u ovoj godini nije dao ni dinar za Regionalnu deponiju i da se postiže cena za odvoženje smeća koja je među pet najnižih u Srbiji. Izneo je i kritike na rad resornog Ministarstva jer je tek sada raspisalo tender za nabavku linije za separaciju.
Žestoku polemiku izazvala je druga tačka dnevnog reda, rebalans programa poslovanja JKP “Vodovod – Šabac”. Direktor ovog preduzeća, Aleksandar Prodanović izneo je podatak da imaju blokadu rečuna od Prokredit banke zbog duga od 20 miliona dinara. Sa predstavnicima banke bio je postignut dogovor da se dug izmiri do kraja septembra, međutim usvajanje Odluke o rebalansu programa poslovanja, koje bi dalo ovlašćenje direktoru da izvrši ovo plaćanje nije se desilo na vreme, pa je realizovano izvršenje po presudi. Takođe, direktor je naveo i da je u cilju racionalizacije 13 radnika ovog preduzeća ostalo bez posla.
Milan Čičulić smatra da radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom nisu pripadnici stranke vladajuće većine, te da se na taj način pravi prostor da se zaposle stranački aktivisti.
Većina odbornika opozicije izrazila je neslaganje sa tim što je uopšte neko ostao bez posla. Boban Birmančević iz SNS je izjavio da su podignuti ogromni krediti, a da ljudi i dalje nemaju vodu, a dr Aleksandar Peranović da nema priključaka ni tamo kuda je vodovod prošao.
Ipak, ni ova sednica nije mogla da protekne u potpuno ozbiljnoj atmosferi. Na opasku odbornice SNS Milice Ranković da postoje nameti kakvi nisu bili ni u vreme Turaka, predsedavajući Mirković joj je napomenuo da ne pominje one koji nisu prisutni.
Gradonačelnik je naveo da je funkcionisanje “Vodovoda” bilo ugroženo u jednom trenutku, zbog toga što je prethodno rukovodstvo napravilo veliki dug. Međutim, siguran je da mogu da obezbede uslove da ovo JP funkcioniše dobro i da cena vode bude najjeftinija u Srbiji.
Usvojen je i rebalans programa poslovanja JKP “Toplana Šabac”. Data je saglasnost na Odluku o zaduženju “Toplane” kod poslovne banke i na Odluku da JP za upravljanje građevinskim zemljištem može biti solidarni dužnik kod poslovne banke. Data je saglasnost na 200 miliona dinara za nabavku energenata za ovu grejnu sezonu.
Usvojena je i Odluka o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu putem razmene neposrednom pogodbom. Na ovaj način pribavljen je poslovni prostor poznat kao “Navipova zgrada” od “Autocentra Petrović”. Za ovu zgradu zamenjena je zgrada koju koristi JP za upravljanje građevinskim zemljištem i Gradska uprava, i lokal u Karađorđevoj ulici br. 27 u kom se nalazi optičarska radnja.
Većina odbornika bila je za Predlog plana detaljne regulacije “Kasarske livade 1” i za izradu Plana detaljne regulacije “Dom vojske”.
Gradonačelnik smatra da je na ovoj sednici donekle ispravljeno ono što se desilo na prethodnoj.
-Rasprava je bila žučna i mislim da je dobro da razgovaramo o svim temama, a ja sam tu da odgovorim na svako pitanje. Nemamo šta da krijemo. Preduzeća posluju prema utvrđenim programima, a kada dođe do nekih promena one moraju o njima se mora raspravljati u Skupštini. Voleo bih da se ovde iznosi istina, da se građani ne dovode u zabludu i da o njihovim interesima brinemo zajedno. Najviše rasprava imali smo vezanih za javna preduzeća i eventualne racionalizacije. Država je najavila da će zakon da sprovodi. Mi smo kao grad otvoreni da budemo partneri u tome, ne zato da bi neko ostao bez posla, nego zbog toga da brinemo o interesu građana. Njihov interes je da imaju najbolju moguću uslugu po najnižoj ceni, naveo je Zelenović.
Aleksandar Peranović se još jednom osvrnuo na prethodnu, prekidanu sednicu i istakao da su oni tada ukazivali na nepravilnosti oko raspisivanja izbora za Savet Mesne zajednice Mrđenovac, a da neodržavanje tih izbora govori u prilog toga da su bili u pravu.
-Na prošloj sednici direktori JP nisu mogli da iznesu svoje planove vezane za finansijsko poslovanje. Većina tih preduzeća su gubitaši. Svedoci smo lošeg vođenja grada i bahatog ponašanja na sednici. Predsednik Skupštine u više navrata odbornicima SNS nije dao reč po povredi poslovnika koju smo reklamirali, ili kada smo se javljali za repliku, rekao je Peranović.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa