Инфо

Берза

 • aero 1.692 ▲ 0,18%
 • agbc 500 ⚫ 0,00%
 • alfa 34.434 ▲ 2,48%
 • amsopb 545 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.490 ▲ 2,47%
 • enhl 690 ⚫ 0,00%
 • hmbg 510 ⚫ 0,00%
 • jesv 5.105 ▲ 2,08%
 • kmbn 1.905 ▲ 0,26%
 • niis 684 ▲ 0,74%
 • rso1488 127,40 ⚫ 0,00%
 • svrl 600 ⚫ 0,00%
(5. новембар 2015.)
ОДРЖАН САМИТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА У ФИРЕНЦИ

ПОВЕЗИВАЊЕ ГРАДОВА И РЕГИЈА

Међународни самит градоначелника под називом „Унитy ин диверситy“, који се одржавао протеклих дана у Палати Векио у Фиренци, завршен је прошлог понедељка. Заменик градоначелника Шапца Немања Пајић узео је учешће у овом престижном скупу на коме су покренуте многе теме значајне за очување културне баштине, успостављања интеркултуралног дијалога и чвршћих веза међу градовима и регијама, које доприносе већој стабилности у целом свету. Првог дана самита представницима бројних градова и различитих светских организација, добродошлицу је пожелео Дарио Нардела, градоначелник Фиренце, а присутнима се обратио и Немања Пајић, заменик градоначелника Шапца. Он је учеснике форума упознао са дугом и богатом културно-историјском традицијом Шапца, али и страдањима нашег града у два светска рата.
- Шабац је мали, али град поносан на своју историјску традицију и културну баштину. Највећи допринос њеном очувању дајемо када градимо, не кад рушимо. Зато Шабац, упркос свим изазовима, тешкој финансијској ситуацији са којом се суочава, и данас гради. Недавно је наш град, у сарадњи са републиком, отворио Анекс Библиотеке шабачке – прву зграду зидану за културу, а ових дана у Народном музеју отворена је нова стална поставка која говори о историјском и културном развоју града. Иако Шабац није на мигрантској рути, велики број ових људи сваког дана пролази кроз Србију која још једном показује велику солидарност и емпатију према људској патњи, јер смо током историје често и сами пролазили кроз веома тешке ситуације, а велики број избеглица са простора бивше Југославије и у нашем окружењу је пронашао уточиште и нови дом. Подстичући њихову друштвену интеграцију, стварамо услове за њихов нови живот, а то је, верујемо, једини начин да једни друге боље разумемо и заједно стварамо боље друштво – рекао је заменик градоначелника Шапца Немања Пајић.
Самит је завршен потписивањем Декларације чији циљ је даљи развој свести о очувању културног наслеђа, као и укључивање грађана у овај посао, али и у форми „Уните фор Херитаге“, пружање подршке УНЕСЦО-вим кампањама које за циљ имају заштиту културног блага. У име Града Шапца декларацију је потписао заменик градоначелника Немања Пајић. Форум је завршен доделом награда „Галилео 2000 Ањардс“ у Позоришту Пергола. За хуманитарни рад и културна достигнућа награде додељује градоначелник Фиренце сваке две године, а овога пута признања су припала принцези Хаји Бинт ал Хусеин, нобеловцима Ширин Ебади и Тиму Робинсу. Заменик градоначелника Шапца уписао се у књигу градоначелника Фиренце, од ког је добио поклон - копију првог новчића искованог у овом граду.
Међународни форум „Унитy ин диверситy“ остварио је своју мисију повезујући различите градове и регије, у настојању стварања заједничке платформе у заштити културног наслеђа и универзалних вредности.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa