12. novembar 2015.12. nov 2015.
GRADONAČELNIK POSETIO FIRMU „INOS NAPREDAK“

DOMAĆI LIDER U POSLU RECIKLAŽE

Uprkos krizi i padu cena sirovina, rukovodioci „INOS Napretka“ odlučuju se za značajne investicije
Firma „INOS Napredak“ osnovana je 1948. godine. Nakon više od pola veka poslovanja u državnom, odnosno društvenom vlasništvu, preduzeće je 2002. godine kupila šabačka kompanija „Đoleks“. Od tada počinje nova faza razvoja „INOS Napretka“, koji danas, sa matičnom firmom, predstavlja jedino veliko, u potpunosti srpsko preduzeće, koje se bavi poslovima iz oblasti reciklaže.
- Glavna delatnost firme „INOS Napredak“ je prikupljanje i obrada čeličnog otpada. Pored toga, prikupljamo i obojene metale, papir i plastiku. Na godišnjem nivou, prikupimo više od 50.000 tona sekundarnih sirovina, navodi Ivan Ljubišić, direktor firme „Inos Napredak“.
Ovu kompaniju posetio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, tom priliom naglasivši da grad mora da podrži uspešne privrednike, koji vode računa i o zaštiti životne sredine.
- Firme „INOS Napredak“ i „Đoleks“ pokazuju da Šabac ima ozbiljne firme i da svi zajedno imamo osnova da se nadamo razvoju i boljim vremenima. Ovo je respektabilna firma koja ima dugogodišnje iskustvo u sektoru sekundarnih sirovina. Ovaj posao je veoma važan za funkcionisanje velikih sistema, a enorman značaj ima i za zaštitu životne sredine. Srećan sam što se lider u ovoj oblasti nalazi u Šapcu, i što i dalje želi da ulaže u razvoj. Kao grad uvek smo spremni da pomognemo uspešnim privrednicima, i učinimo sve što je do nas kako bi poboljšali privredni ambijent, naveo je Zelenović.
Kriza u reciklažnom sektoru ove godine je velika, jer pad cena sirovna na svetskom tržištu pravi probleme firmama koje se bave reciklažom.
- Nova svetska ekonomska kriza i problemi na kineskom tržištu uzrokovali su pad cena sirovina i ostavili velike posledice na sektor reciklaže. Situacija je nezavidna, jer su cene na nivou iz 2003. godine. Nadamo se da će se kriza okončati i da će se na proleće pojaviti novi investicioni ciklus koji će pokrenuti proizvodnju, kaže Ljubišić.
Uprkos teškom privrednom trenutku rukovodstvo „Đoleksa“ i „INOS Napretka“ odlučilo se za nabavku mašine vredne oko 300.000 evra.
- Osnovna svrha mašine je da sitni otpad. Otpad nakon tretmana u presi postaje pogodan za korišćenje u železarskim pećima. Na taj način smanjuju se troškovi svih učesnika u ovom lancu i povećava dobit, objašnjava naš sagovornik.
Kompanija „INOS Napredak“ trenutno ima 55 zaposlenih, koji rade na pet stovarišta, a poseduju i 10 specijalizovanih kamiona. Snabdevaju sve domaće livnice i železare sekundarnim sirovinama, a deo onih koje nije moguće reciklirati izvoze u Holandiju, Bugarsku i Sloveniju.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa