3. decembar 2015.3. dec 2015.
ODRANA SEDNICA MAVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

RAD NA CRNO JEDAN OD PROBLEMA

Na prošlonedeljnoj, redovnoj 19. sednici Mačvanskog upravnog okruga, naglašena je dobra saradnja predstavnika lokalnih samouprava iz okruga, a analizirani su i problemi, poput rada na crno
U smiraj kalendarske 2015. godine predstavnici lokalnih samouprava koje čine Mačvanski upravni okrug razgovarali su o realizovanim aktivnostima tokom proteklih 12 meseci. Prema rečima načelnika okruga, Dragoslava Milanovića, svi akteri dali su svoj doprinos u ispunjenju zacrtanih ciljeva.
- U protekloj godini saradnja sa lokalnim samoupravama bila je veoma dobra. Ona nije bila isključivo formalna, poput sednica, već smo i neformalno pokušavali da rešimo probleme tokom proteklih 12 meseci. Direkta komunikacija je bila veoma dobra. Svi predstavnici gradova i opština sa područja okruga dali su svoj doprinos u radu, pri čemu moram da naglasim veoma dobre predloge koji su od njih dolazili. Jedan od njih tiče se i izgradnje regionalne deponije „Kalenić“, naveo je Milanović.
Jedna od centralnih tema poslednje ovogodišnje sednice bilo je i suzbijanje rada na crno. Inspektori rada su na području Mačvanskog upravnog okruga tokom 2015. godine evidentirali više od 700 lica koja su bila radno angažovana „na crno“. Protiv poslodavaca koji nisu prijavljivali radnike podignute su odgovarajuće prijave.
- Izmenama i dopunama Zakona o radu olakšano nam je postupanje po pitanju rada „na crno“. Kroz mandatno kažnjavanje sada imamo mogućnost da sankcionišemo retroaktivno prijavljivanje zaposlenih. Ugovor o radu, ili njegova kopija, moraju da se nalaze na mestu na kom je radnik prijavljen, a u slučaju da se radi o, na primer, vozaču kamiona, kopija ugovora mora biti i u vozilu. Pored toga, prilikom zaključivanja ugovora, poslodavac je u obavezi da radniku dostavi jedan primerak ugovora, rekao je Danilo Nedeljković, načelnik Odeljenja inspekcije rada.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa