Info

10. decembar 2015.10. dec 2015.
SPC: U SUBOTU JE SVETI NIKOLA

SVETI ČUDOTVORAC MIRLIKIJSKI

Sveti Nikola, zaštitnik putnika, moreplovaca i dece, najčešća je krsna slava kod Srba
Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u Maloj Aziji, na obali Sredozemnog mora, u vreme rimskog cara Valerijana. Još kao dečak, pokazivao je neobične duševne darove. Kada je odrastao i školovao se, njegov stric, arhiepiskop, rukopoložio ga je za sveštenika grada Mira. Kada su Nikoli umrli roditelji, Teofan i Nona, koji su bili veoma bogati, on je razdelio svoje nasledstvo sirotima. Po smrti njegovog strica, episkopi i sveštenici iz Likijske oblasti, izabrali su ga za novog arhiepiskopa, jer je bio najvredniji i najtačniji u izvršavanju dužnosti. Kao arhiepiskop, Nikola je poučavao narod u veri, savetovao, obilazio bolesne, otkupljivao sužnje i puštao na slobodu, žalosne tešio, a grešne ispravljao. U vreme gonjenja hrišćana pod carem Dioklecijanom, Nikola je proveo u tamnici mnogo godina, sve dok na presto nije došao car Konstantin, kada se vratio na svoju arhiepiskopsku stolicu.
Nikola je čudotvorio i za svoga zemnog života, a po upokojenju, 19. decembra 345. godine, hrišćani su dobili svog zastupnika pred Bogom.
Kada su, u 11. veku Turci osvojili grad Mir, Sveti Nikola se u snu javio nekom svešteniku i rekao mu da premesti njegove mošti u Bari. Tako se i dogodilo, mošti Svetiteljeve su prenete u Bari 22. maja u crkvu Svetog Jovana Preteče, a posle tri godine u hram koji je sagrađen u Njegovu čast.
Kao što su od paganskih bogova ulogu gospodara groma Srbi predali Svetom Iliji, tako su ulogu gospodara mora dali Svetom Nikoli, jer je On mnoge brodare od nevremena spasao. Na dan Svetog Nikole, svi moreplovci su u 4 sata popodne bacali sidro u znak poštovanja prema ovom Svetitelju i otpočinjali slavlje, a plovidbu nastavljali sledećeg dana.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa