31. decembar 2015.31. dec 2015.
KO OD ŠAPČANA IDE NA OLIMPIJSKE IGRE U RIO DE ŽANEIRO

Plovidba „januarskom rekom“

Pre svega nekoliko dana počela je nova 2016. OLIMPIJSKA godina, godina kada se održavaju Olimpijske igre. Do početka Igara ostalo je sedam meseci, a već sada znamo da će, pod zastavom naše Srbije, nastupati najmanje četiri predstavnika šabačkog sporta.
Ljubitelji fudbala svakako će reći da su OI u Rio de Žaneiru drugi najvažniji događaj ove godine, odmah posle Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj, poklonici drugih sportova Igre vide kao najvažniji sportski događaj, no, bilo kako bilo, većini sportista životni san i cilj jeste da provedu nekoliko dana u Olimpijskom selu, izađu na borilišta, najstarije sportske manifestacije. Šabački kajakaši vredno su radili kako bi ostvarili svoje snove, a dosanjaće ih u zemlji karioka. Nebojša Grujić, Dejan Pajić, Marko Dragosavljević i Milenko Zorić deo su ekspediciji Srbije koja trenutno broji 70 članova.
Da je 2015. bila godina kajaka, znate vrlo dobro, ali jednu informaciju smo sačuvali za ovaj broj. Šabački klub „Zorka“ ima najviše predstavnika među kajakašima olimpijcima iz naše zemlje, a kajak je pojedinačni sport koji na početku 2016. godine, ima najveći broj ostvarenih olimpijskih normi.
DEJAN PAJIĆ (K1 – 1.000) je ime poznato već dugo u svetu kajaka. Tokom godine imao je mnogo problema sa povredom. Bio je šesti kajak jednosed Evrope u Račicama, na deonici od 1.000 metara, a u istoj disciplini nadmetao se i na Svetskom prvenstvu u Milanu. Početak šampionata nije nagoveštavao srećan rasplet. U svojoj kvalifikacionoj grupi je osvojio mesto koje nije garantovalo polufinale. Ipak, vreme njegovog kvalifikacionog nastupa bilo je jedno od tri najbolja među kajakašima koji nisu prošli dalje na plasman, te se našao u drugom krugu. Ako ga je sreća poslužila na startu, u polufinalu je pokazao kvalitet. Kroz cilj, u svojoj grupi, jednoj od četiri polufinalne, prošao je treći, ali to je bila i najjača trka cele runde, a njegovo vreme ukupno peto u polufinalu. U finalu, Pajić nije bio među sedam najboljih, vreme od 3:33:682 bilo je dovoljno za deveto mesto. Već je razmišljao o kvalifikacijama u 2016. godini, kada je stigla informacija da je Portugalac Pimenta (trećeplasirani u K1 - 1.000), svoj plasman u Rio izborio i u četvorosedu, čime je Kajakaški savez Srbije „dobio“ mesto u Riu, a Pajić ostvario san.
MARKO DRAGOSAVLjEVIĆ (K1 – 200) Pomalo paradoksalno, ali SP u Milanu je možda i bilo najslabije za Dragosavljevića, u neverovatnoj godini Palančanina iz redova „Zorke“. U Italiju je stigao kao šampion Evrope iz Račica (Češka), šampion sveta za mlađe seniore iz Portugala, četvrtoplasirani sa Svetskog kupa i Evropskih igara. U Milanu nije bio na svom nivou, posebno u polufinalu. Rivali, koje je redovno pobeđivao, bili su brži u toj trci, te je morao da se zadovolji B finalom. Tek poslednjeg dana pokazao je da mu je mesto u vrhu. Ubedljivo prvi u trci ukupno 10. kajakaš kategorije K2 200 metara - dovoljno za Rio. Potvrda sjajne godine bilo je drugo mesto u dvosedu na 200 metara, ne EP za mlađe seniore i juniore u Rumuniji.
NEBOJŠA GRUJIĆ (K2 – 200). Perspektivni tandem Grujić – Novaković, svetku klasu koju je najavljivao u mlađim kategorijama, potvrdio je poput munje već 2014., svetskim zlatom u Moskvi. Nije bilo postepenog napredovanja među seniorima, odmah je dosegnut vrh. Započeto u 2014. godini, nastavljeno je i prethodne. Kontinentalno srebro iz Češke, „pozlaćeno“ je u Duizburgu na Svetskom kupu i Evropskim igrama u Bakuu, a onda je došao Milano. Nebojša Grujić i Marko Novaković nisu imali ravnopravne rivale u kvalifikacijama, niti polufinalu. Čudnom odlukom sudija finalna trka, u kojoj su bili drugi, ponovljena je. Ipak, klasu ne može da pokvari detalj, što je šabačko – bečejski tandem pokazao u „neplaniranom repesažu“. Veslali su 31:046, okitili su se bronzom, a kako je MOK „nudio“ pet viza, to je bilo više nego dovoljno za krunu sezone. Zlato je otišlo u Mađarsku, srebro u Rusiju.
MILENKO ZORIĆ (K2 – 1.000). Srpski kajak, sa najvažnijeg takmičenja u prethodnoj godini, dobio je četiri odličja. Uz bronzu Grujića, medalju iste „legure“ osvojio je i Milenko Zorić u tandemu sa Bečejcem, Markom Tomićevićem. Duo izenadio je sjajnim nastupom tokog celog šampionata, a sedišta u avionu za Južnu Ameriku, izborena su u velikom stilu. Dominirali su do finala, a u završnoj trci, lošiji start nadoknadili sredinom trke, 100 metara pre cilja bili na čelu, a kroz cilj su prošli treći, iza Nemaca i Australijanaca. Najniže mesto na postolju bilo je sasvim dovoljno za najviši cilj, Igre u Brazilu.
Kada se govori o dostignućima ovih sjajnih sportista, ne sme se zaboraviti i doprinos njihovih trenera. U Milanu, kao i svim prethodnim takmičenjma, dvosed Grujić – Novaković i olimpijce u jednosedu, Pajića i Dragosavljevića, pripremao je šabački trener UROŠ PAVLOVIĆ, mladi trener koji teško da može da nabroji sve medalje koje je osvojio u toj ulozi prethodnih godina. Tandem Zorića i Tomićevića predvodio je trener MIROSLAV ALEKSIĆ, sportski direktor saveza i iskusni stručnjak, trener četvoroseda koji je predstavljao Srbiju u Londonu 2012. godine.
Biće Šapčani u Brazilu između 5. i 21. avgusta, ali to nije kraj za njih, žele i tamo da ostave trag. Žele medalju, žele olimpijsko zlato, navikli su na odličja, a dobre navike niko ne želi da menja. Formu će proveriti na dva Svetska kupa (Duizburg, Račice), Evropskom prvenstvu (Moskva) i domaćim takmičenjima.
Ako bude malo sreće, pošto kvalitet nije sporan, uz kajakaše, Šabac bi u „januarskoj reci“ mogao da predstavlja i jedan tekvondista, član kluba „Letnjikovac Eliksir“, najbolji domaći tekvondista u svojoj kategoriji u Srbiji 2015. godini, Miloš Gladović
MILOŠ GLADOVIĆ (kategorija do 58 kg). Sistem kvalifikacija za OI vrlo je surov. Dobra godina i kontinuitet uspeha mogu doneti plasman na kvalifikacioni turnir, koji je prva i jedinu šansu za najveće takmičenje. Miloš je bio dominantan u Srbiji, peti put postao šampion Balkana, bio drugi mlađi senior Evrope, osvajao zlata i srebra na turnirima, najjače, G1 klase, a sada ga očekuju kvalifikacije u Istanbulu, 16. i 17. januara. Samo finalisti biće u Brazilu.
Ako se nađe među olimpijcima, to će biti i nastavak porodične tradicije. Njegova sestra, Dragana Gladović, predstavljala je Srbiju u Londonu, pre četiri godine, u konkurenciji dama do 57 kg. Kako je njena primarna kategorija do 53 kg, neolimpijska, nje neće biti u Riu ovog leta kao takmičar.
Titulom na Prvenstvu Evrope, ženska košarkaška reprezentacija obezbedila je učešće na olimpijskom turniru, a deo ekipe bila je i Šapčanka, KRISTINA TOPUZOVIĆ, te svakako postoji i velika šansa da i ona bude naš predstavnik u Južnoj Americi.
D. Blagojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa