22. jul 2010.22. jul 2010.
RADNIČKI PROTESTI KAO NUŽNO ZLO

NAJVIŠE JALOVIH ŠTRAJKOVA

Iako su radnici mnogih šabačkih firmi, poslednjih godina, često koristili štrajk u borbi za svoja prava, samo retki su bili efektni. Tranzicija se odužila, sindikati razbijeni i siromašni, a i radno zakonodavstvo je izuzetno restriktivno po radnike. Stanje se sporo menja, jer je mnogo ljudi bez posla
Radnici “Zaštite bilja“ šabačke “Zorke“ već dve nedelje štrajkuju. Ovaj štrajk je po mnogo čemu specifičan, jer je u fabrici pokrenut stečaj, a radnici na ovaj nepopularan korak su se odlučili da bi izdejstvovali otpremnine.
- Bili smo u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kaže Milenko Avrić, predsednik sindikalne organizacije. Dobili smo čvrsto obećanje da će naš zahtev biti uvažen. Do početka avgusta trebalo bi da rešimo ovo pitanje. Mi ćemo štrajkovati sve dok novac ne legne na naše račune.
Da će radnici “Zaštite bilja“ izdejstvovati otpremnine potvrđuje i Jovica Maksimović, predsednik JOS “Zorke“.
- Socijalni program smo predali u resorno ministarstvo i dogovoreno je da 132 radnika dobiju otpremnine. Za te potrebe je neophodno 54,8 miliona dinara, što će obezbediti država. Pošto je pokrenut stečaj u “Zaštiti bilja“, nakon isplate otpremnina radnici će otići na Biro.
Radnici ove “Zorkine“ fabrike spadaju među one retke koji su štrajkovima uspeli da se izbore za svoja prava. Podsećanja radi, pre neku godinu su štrajkom izdejstvovali poništenje privatizacije, jer gazda nije poštovao kupoprodajni ugovor. Mnogi drugi zaposleni u šabačkim preduzećima nisu bili te sreće, iako su često štrajkovima pokušavali da se izbore za neka osnovna prava iz radnog odnosa. Svojevremeno su štrajkovali zaposleni: “INGA“, “Jele“, “Save“, “7. jula“, “Dekora“, “Mineralnih đubriva“ i mnogih drugih preduzeća. Svi ti protesti su, mahom, ostali bez ikakvih efekata.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa