31. decembar 2015.31. dec 2015.
NA MATERICE, U CRKVENOM DOMU

SVETOST MATERINSTVA

U sali Crkvenog doma, na praznik Materice, dr Biljana Spasić je održala predavanje na temu “Svetost materinstva”. Doktorka Spasić je čestitala majkama praznik i pomenula srpske majke, koje su iznedrile stubove pravoslavlja i “zadojile njihove duše ljubavlju, unele svetlost i radost u njihova bića”.
- U ovaj dan ne možemo da se setimo Svetog Save, a da se ne setimo njegove majke, Svete Ane, kao i majke Svetog Vasilija Ostroškog, Nikolaja, Ave Justina. Danas bi trebalo da pomenemo našu majku Angelinu, koja je izrodila svetitelje i na kraju se sama posvetila, majku Jevrosimu, caricu Milicu koja je sedmoro dece iznedrila i o hiljadu siročadi brinula posle Kosova, našu heroinu, majku Jugovića, koja je devetoricu sinova izrodila. Setimo se majke nad majkama, najveće majke između neba i zemlje, naše majčice, Presvete Bogorodice koja nam je rodila Spasitelja sveta. Ona je materinstvo uzdigla na nivo bogomaterinstva, sjedinila je prirodu i duh, nebo i zemlju, objedinila je Boga i čoveka, pomerila granice između večnog i neprolaznog, zemlju onebesila i nebesa nizvela na zemlju.
Statistički podaci govore da se u Srbiji rodi 0, 81 dete po bračnom paru, a demografi ističu da je potrebno da u svakom domu bude četvoro dece da bi trajao srpski narod.
- Jesmo li mi, žene današnjice, majke na svetosavskom putu? Rađamo li mi kao nekada u nemanjićkoj Srbiji, imamo li sinove za otečestvo? Da bismo zadržali ovu svetosavsku zemlju koju smo dobili u nasleđe, dužni smo da je ispunimo decom. Kakav bismo odgovor dale Gospodu danas da nas pita: “Srpkinje, šta učiniste sa životodajnom utrobom koju od mene dobiste da decu na svet rađate”? Gospode, naša utroba je jednom kolevčica, ali je zato od 3 do 10 puta mrtvačka komora. Oprosti nam, dobili smo od Tebe dar i dostojanstvo koje se ne poredi ni sa čim između neba i zemlje, a koji odbacujemo.
Posle predavanja, starešina Sabornog hrama, sveštenik Ilija Mitrić je uručio uzdarje majkama sa troje i više dece.
- Kao vid beskrajne zahvalnosti za veliku žrtvu koje junakinje naših dana pokazuju tako što su se osmelile da u ovo vreme pune domove decom, naša crkva uručuje skromne poklone. Danas, kada se sve u Srbiji banalizuje, kad se mnogo govori o ružnim stvarima, hteli smo da ukažemo na Vas koje rađate, jer ste Vi najveće zvezde našeg naroda. Nemojte se plašiti, Vaš najveći pomoćnik je Gospod, On gleda vašu hrabrost i misli na Vas, rekao je Mitrić.
Praznik su, prigodnim programom, upotpunili učenici OŠ “Jevrem Obrenović”.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa