7. januar 2016.7. jan 2016.
Lovstvo u RaĐevini

ŠAKALI U AKCIJI

Iz Lovačkog udruženja „Krupanj“ iz Krupnja saznajemo da su krajem 2015. godine na teritoriji opštine Krupanj u okviru redovnih akcija čišćenja terena od predatora odstreljena dva šakala koja su primećena nešto ranije na ovim prostorima.
Šakal koji se nastanio i operiše na našim terenima je svakako Zlatni šakal. Šakali u zavisnosti od postojbine, načina ishrane, vrste i odnosa polova dostižu visinu do 50 cm, težinu do 16 kg i dužinu do 100 cm. Boja im varira od sivo smeđe do zlatno žute sa tamnijim leđima, oker paležima, sa jednobojnim ili crnomeliranim repom. Karakteriše ih jak vrat, izrazito čulo sluha i mirisa. Treba imati na umu da je ovo izuzetno prilagodljiva vrsta i da na novoosvojenim terenima koji su plodni za razvoj ove populacije on dobija odlike izgleda i navika koje nisu baš kao u njegovoj primarnoj postojbini. Na našim terenima šakal dostiže vrlo lako težine do 20 kg. Zabeležene su i težine preko 28 kg. Ova životinja nema prirodnog neprijatelja osim čoveka. Šakal, i ako ima sve odlike i ponašanje predatora, nije krvoločan predator. Ubija samo šta će pojesti. Lovinu donosi kući. Kada preti opasnost u familijarnom okruženju, mužjak je taj koji se eksponira i odvlači pažnju od svoje porodice.
Pored ovog nesvakidašnjeg događaja zabeleženi su susreti i sa vukom i medvedom. Završena je lovna sezona na divlje prase i divlju krmaču, a u toku je lov na divljeg vepra. Lovci iz Rađevine kreću 10. i 17. januara u zimski lov na fazana. Po prvi put je zabeležena pojava kormorana na reci Likodri nizvodno od Krupnja. LU „Krupanj“ iz Krupnja beleži dugu tradiciju postojanja, osnovano je 1898. godine.
D.Žugić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa