21. januar 2016.21. jan 2016.
ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA U ŠABAČKOM POZORIŠTU

PUT SVETOG SAVE I NAŠE STRANPUTICE

Himnom Svetom Savi, u izvođenju hora Sveti Jovan Bogoslov, započela je Svetosavska akademija, koja je, u organizaciji Crkvene opštine i grada Šapca, upriličena u ponedeljak Šabačkom pozorištu.
- Sasvim je prirodno da zajedno praznujemo Svetitelja, koji je zadužio i našu crkvu i našu državu i koji je putokaz u ovim vremenima. Značajan je i temat koji smo ove godine raspisali za učenike šabačkih srednjih škola – „Pred Svetim Savom danas, njegov put i naše stranputice“. Sagledavši sve radove, duboko smo ubeđeni da za nas ima nade. Potrebno je da se i mi odrasli ponašamo odgovornije i ozbiljnije, da se učimo hrabrosti od mladih ljudi i činjenici da je istina iznad svake korektnosti. Sveti Sava je sinonim za sve što je sveto, svetlo i pošteno u našem narodu i za nas Srbe nema drugog puta osim svetosavskog, rekao je sveštenik Ilija Mitrić.
Učenicima osnovnih i srednjih škola koji su afirmisali znanje i poritivne primere uručene su Svetosavske pohvale, a nagrade učenicima koji su osvojili prva tri mesta na literarnom konkursu. Prema rečima predsednice žirija Ružice Jovanović, profesorke knjiženosti, „deca su oštrim okom, iznenađujuće zrelo, zapazila i stranputice.“ Prvo mesto je osvojio Miloš Nenadović iz Ekonomsko-trgovinske škole, drugo Milenku Krajčinoviću iz Tehničke, a treće je pripalo Maji Čvorić iz Ekonomsko-trgovinske škole.
- Moja zamisao je da se radnja odvija u budućem vremenu, Sveti Sava je trebalo da dođe u posetu našoj zemlji, a ja sam bio odabran da ga sprovedem kroz grad. Dok sam primećivao neke ružne stvari koje su oslikavale našu omladinu, on je video svetlije strane i ukazao mi na to da bi trebalo da se borimo za bolje sutra, kaže Nenadović, koji planira da upiše studije književnosti.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je zahvalio Crkvenoj opštini Šabac što je, zajedno sa gradom, obeležila važan datum u našoj istoriji.
- Voleo bih da 27. januar bude prisutan svakog dana u našim životima. Trudimo se kao grad da učinimo Šabac boljim mestom za život, što ne može da se desi bez rada i zalaganja naših sugrađana. Jedino rad može da nam pomogne da živimo bolje. Zato će grad Šabac svakom učeniku i studentu koji želi više da uči biti partner i nagraditi najbolje, rekao je Zelenović.
U umetničkom delu programa, učenici OŠ „Nata Jeličić“ izveli su dramsku predstavu „Ocu srpske škole i crkve“, koju potpisuju nastavnica srpskog jezika i književnosti Katarina Damnjanović i nastavnica muzičke kulture Ivana Marković.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa