21. januar 2016.21. jan 2016.
PRIVREDNICI ZAPADNE SRBIJE DOPRINOSE IZVOZU

SUFICIT U TEŠKIM USLOVIMA

Uprkos smanjenom obimu spoljnotrgovinske razmene, preduzeća koja posluju na području Regionalne privredne komore Valjevo i dalje ostvaruju suficit
Ukupan obim spoljnotrgovinske razmene na području Regionalne privredne komore Valjevo za prvih deset meseci prošle godine iznosio je milijardu i 79 miliona dolara. To je za 18 odsto manje u odnosu na 2014. godinu, ali ohrabruje podatak da je, kao i prethodnih godina, ostvaren suficit u spoljnotrgovinskom bilansu. Veći izvoz od uvoza je nešto čim se retko koji deo Srbije može pohvaliti.
- Pre dve godine suficit je iznosio 125 miliona evra, a u prvih deset meseci 2015. godine oko 80 miliona. Značajno je to što naša regija već godinama ostvaruje suficit u razmeni sa inostranstvom. Sa druge strane, veliki centri, poput Beograd ili Novog Sada, imaju negativan bilas u spoljnotrgovinskoj razmeni, kaže Stanko Marković, sekretar Regionalne privredne komore Valjevo.
Struktura izvoznih proizvoda je raznovrsna, uključuje mašine za industrijsku proizvodnju, veštačka đubriva, voće i povrće, ali i druge robe.
- Najviše se izvozi u Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Nemačku i Rusiju. Najznačajnije grupe proizvoda koje se izvoze su kotlovi i mašine, voće i povrće, đubriva, proizvodi od plastične mase, odeća i obuća, kaže naš sagovornik.
Šabačka privreda je takođe izvozno orijentisana. Obim spoljnotrgovinske razmene na području Šapca za prvih deset meseci prošle godine iznosio je 327 miliona dolara. Najveći suficit ostvaruju preduzeća koja se bave hemijskom, prerađivačkom i industrijom papirne ambalaže.
- Najveći izvoznici su „Zorka keramika“, „Tikurila“, „Eliksir mineralna đubriva“, „Piramida“, „Komeks“, „Inop“ i „Uniplast Živanović“. Suficitu doprinose i manje, porodične firme, poput „Vukohema“ i „C proizvodnje i prometa“, kaže Zoran Tošić, predsednik Saveta za praćenje privrednih kretanja na području Šapca.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa