21. januar 2016.21. jan 2016.
ŠABAČKI „SET“ IMA AMBICIOZNE PLANOVE ZA 2016. GODINU

USPEŠNI UPRKOS KRIZI

Zbog očekivanog većeg obima posla u 2016. godini, preduzeće „Set“ planira da zaposli do 100 novih radnika
Šabačko preduzeće „Set“ uspešno posluje uprkos teškom položaju domaće građevinske operative. Ostvareni finansijski rezultati tokom prošle godine bili su veoma dobri, te rukovodstvo sa puno optimizma dočekuje 2016., u kojoj je planirano i zapošljavanje većeg broja novih radnika.
- Tokom 2015. godine povećali smo prihod u odnosu na 2014. godinu a uspeli smo da ugovorimo i dosta posla za godinu koja je tek počela. Naši radni kapaciteti su već sada popunjeni sa 60 odsto. Nadamo se da će 2016. biti još bolja od prošle godine, da ćemo povećati prihode, a u planu je i zapošljavanje novih radnika. U zavisnosti od obima povećanja posla, zaposlićemo od 60 do 100 novih radnika, kaže Milenca Srećković, direktorka firme „Set“.
Stručni tim firme „Set“ zadužen je za projektovanje i izvođenje radova na području čitave države.
- Projektovanje radimo na teritoriji čitave Srbije, dok se radovi izvode u Šapcu, Beogradu i Subotici. Među najznačajnije objekte koje radimo spadaju Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu, Regionalna deponija u Subotici, i izgradnja 200 stanova u Beogradu. Stambene objekte gradimo i u Šapcu, i to na lokaciji u Masarikovoj ulici gde će biti izgrađeno 30-tak stanova, a tokom 2016. počeće i izgradnja velikog stambenog objekta kod Srednje ekonomske škole, gde će se izgraditi 100 stanova, dodaje Srećkovićka.
Problemi sa kojima se suočava građevinska operativa su ogromni. Osim jake inostrane konkurencije, koja ima dovoljno novca da finansira sve velike projekte, domaći građevinci se veoma često susreću sa neažurim radom javnih preduzeća i ustanova koje, uprkos definisanim obavezama, ne poštuju dogovorene rokove.
- Najveći problemi na lokalnom nivou su u vezi sa sprovođenjem planova, primenom zakona i radom javnih preduzeća. Tokom prošle godina najviše nam je smetalo to što nam javni sektor nije obezbedio ono što smo ugovorili i platili. Dešavalo se da pojedina javna preduzeća kasne sa obezbeđivanjem plaćenih priključaka, zbog čega smo i mi probijali rokove, a posledice su osećali i kupci stanova, upozorava naša sagovornica.
Problemi postoje i u primeni Zakona o planiranju i izgradnji, odnosno u tumačenju odredbi ovog pravnog akta.
- Pored niza dobrih stvari koje je novi zakon doneo, on ima i neke nedostatke. To se pre svega ogleda u tome da ne postoji jasno definisana saobraznost u tumačenju pojedinih odredbi zakona od strane službenika Odeljenja za urbanizam. To direktno utiče na projektante prilikom podnošenja zahteva za ishodovanje lokacijskih uslova, građevinskih dozvola i same izrade tehničke dokumentacije. To dovodi do produženja planiranih rokova, jer pojedini službenici osim zakonom propisanih dokumenata, traže i dodatne, navodi Nenad Marković, rukovodilac projektnog biroa „Set“.
Opstanak uprkos krizi
U ovoj firmi trenutno je zaposleno 140 radnika, od kojih 40 ima fakultetsku diplomu. „Set“ je jedna od retkih lokalnih građevinskih firmi koja je opstala uprkos ogromnoj krizi u ovom sektoru. Zbog svetske ekonomske krize i broj radnika koji su angažovani u građevinskoj operativi Šapca drastično je smanjen. Prema procenama, od 3.500 ljudi koji su radili u ovom sektoru 2008. godine, danas je u građevinarstvu zaposleno oko 1. 000 radnika.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa