Info

11. februar 2016.11. feb 2016.
ZAVRŠENA ZIMSKA KAMPANjA INSTITUTA ZA TRANSFUZIJU KRVI SRBIJE I CRVENOG KRSTA ŠABAC

NOVA KAP ŽIVOTA

Šapčani i ovoga puta pokazali humanost na delu. Prikupljeno šezdeset pet jedinica krvi namenjenih lečenju pacijenata iz Šapca u beogradskim bolnicama
Kao i prethodnih godina Šapčani su pokazali zašto su i dalje među vodećim davaocima krvi u Srbiji. To je potvrdila i Zimska kampanja Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Šabac koja je realizovana prošlog petka u Velikoj sali Kulturnog centra.
- Imamo veliki broj mlađih davalaca, odnosno punoletnih među novima što nas vrlo raduje zato što je pokazano da se ipak ta svest o dobrovoljnom davalaštvu prenosi sa generacije na generaciju. Nismo ni svesni koliko je jedan minut potreban da bi nekome spasili život ““ rekla dr Tanja Ivić prošlog petka kada je za manje od sat vremena prikupljeno devetnaest jedinica krvi.
Među prvima dragocenu tečnost dao je i dvadesetdvogodišnji Dušan Krstić, radnik farbare, specijalizovane prodavnice za boje i lakove.
- Dobrovoljno dajem krv s vremena na vreme jer to je humano. Mnogo je dobar osećaj kad pomažemo drugima ““ dodao je uz osmeh Dušan.
Sličnog mišljenja bili su i Miroslav Dostanić, poljoprivrednik iz Duvaništa, i predstavnik Romske nacionalnosti Slobodan Milovanović kome je ovo bilo četrdeset šesto dobrovoljno davanje krvi.
- Pomažemo ljudima koliko možemo ““ rekao je Miroslav.
Nekada među dobrovoljnim davaocima, danas kao medicinski tehničar Instituta za transfuziju krvi Srbije, Miljana Mijatović, podsetila se trenutka svog prvog davanja krvi dok je bila maturant Medicinske škole u Šapcu.
- Evo posle toliko godina ponovo se vraćam u Šabac i setim se svog prvog davanja koje je bilo sedamdeset devete godine. Taj trenutak ostao je sa sve slikom zabeležen u „Glasu Podrinja“ gde je između ostalog pisalo „visoka svest mladića i devojaka kao što se vidi na ovoj slici na kojoj Miljana Antonić, maturant Medicinske škole, bez straha pretače svoju krv u bocu“.
Ovoga puta prikupljeno je šezeset pet jedinica krvi namenjenih lečenju pacijenata iz Šapca u beogradskim bolnicama.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa