18. februar 2016.18. feb 2016.
KAKO LOKALNA I REPUBLIČKA VLAST „BRINU“ O LOZNIČKOM ZDRAVSTVU

FOTELjE ISPRED PACIJENATA

Mišljenje o lošem stanju u lozničkoj bolnici u gradu su nepodeljena. Ipak, ovo nije bilo dovoljno da bi se prihvatio predlog opozicije da se u tačku dnevnog reda skupštinskog zasedanja uvrsti pitanje stanja u ovoj ustanovi. Vladajuća većina u Skupštini grada, pod izgovorom da ta ustanova nije u nadležnosti lokalne samouprave, odbacila je ovaj predlog. S druge strane, opozicija se slaže da je ova ustanova republičkoj nadležnosti, ali ističe da je u primarnom intersu građana Loznice.
Borba za fotelje, zapošljavanje po stranačkoj liniji, naravno članova stranaka koje tvore republičku i lokalnu vlast, podređenost interesima pojedinaca i aktuelnih vlastodržaca, predstavlja stanje, danas, u lozničkom zdravstvu, ocenjuje Mihailo Purić, odbornik opozicije u Skupštini grada, bivši narodni poslanik, potpredsednik opštine Loznica i načelnik Mačvanskog okruga.
Po njegovim rečima, borba za fotelje u menadžmentu i Upravnom odboru, stavila je po strani interes pacijenta, „jer stranke u vlasti umesto da se udruže da reše nagomilane probleme, vode bitku ko će gde da „udene“ svoje kadrove“.
- S druge strane, imamo časne lekare i druge medicinske radnike, koji su posvećeni pacijentima, ali rade po sistemu „štapa i kanapa“-priča Purić.
-Davno pokvaren skener, godinama ne radi, pa pacijenti moraju da plaćaju te preglede, ali i druge usluge dijagnostike, jer malo, malo, pa nešto zataji od opreme. Ono što smo mislili da se nikad ne može da dogodi, dogodilo se, u prošlom mesecu, kada više od nedelju dana nisu mogle da se obavljaju redovne operacije ni na jednom od odeljenja hirurških grana, zbog kvara na centralnom sterilizatoru. Strahujemo da sterilizator, opet, ne zataji jer je ušao u četvrtu deceniju postojanja i marke je „Sutjeska“. Zna se dobro ko, ne samo godinama, već decenijama gazduje ovom ustanovom, gde je „cementiran“ davno započeti Hirurško ginekološki blok, koji su narodu obećavali socijalisti, među kojim su neki, u međuvremenu, menjali stranke „kao Ciganin konje“, samo da bi „drmali“ zdravstvom, dok se stanje na odeljenjima samo pogoršava.
Purić podseća da, dok je bio potpredsednik SO Lozinica, od 2000. do 2004. godine, tadašnja lokalna vlast je uspela da poradi da Ošta bolnica dobije najsavremenije porodilipte u Srbiji, „a bilo je najgore u našoj zemlji i regionu“. Urađen je, kako naglašava, i savremen i funkcionalan hirurško-ginekološki blok, uređena je i sređena Hitna služba Doma zdravlja, zamenjena je stolarija, stigli su novi aparati, uređeno je Odeljenje pedijatrije...
- I tad lokalna vlast nije bila nadležna za bolnicu, ali smo, kao odgovorni ljudi, pokazali brigu i pažnju i izborili se sve to da uradimo, a posle toga ništa kapitalno nije urađeno u zdravstvu Loznice-kategoričan je Purić.
-Vozni park bolnice, po njihovom sopstvenom priznanju, spao je na svega dva-tri saniteta, što ukazuje da im lokalna vlast nije obezbedila ni preko potrebno vozilo, kao ustanovi koja brine o 150.000 pacijenata, a kamoli šta drugo. Na Internom odeljenju krov je davno sazreo za rekonstrukciju, događale su se poplave, kao i u suterenu gde su hirurške grane. I posle poplave u suterenu hirurških grana, bilo je prepucavanja, ne samo između koalicionih partnera, već onih koji su glavni u vlasti grada i zemlje, ko je među njima kriv što se to dogodilo. U toj oblasti, i opština Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, ali šta vredi kada oni koji su u vlasti grada ili neće ili ne mogu da pomognu toj ustanovi.
Odbornik Purić kaže da bi, najhitnije, svi nadležni u gradu morali da se mobilišu, da mole kume nadležne u državi da pomognu ovdašnjem zdravstvu, „a ne da malo, malo da i osoblje i pacijenti strahuju da neće otkazati neka oprema, pa čak i ona za operacije, što život i zaposlenih i ovdašnjih ljudi čini onakvim kakav, najblaže rečeno, nije primeren 21. veku“.
Dr Nikola Jakovljević
Na konferenciji za štampu gradskog odbora DS Loznica, a kako su prenele Lozničke novosti, doktor Nikola Jakovljević, odbornik i predsednik odbora lozničkih demokrata istakao je da bolnici 12 godina nije učinjen nijedan ozbiljan građevinski zahvat, poslednja investicija bilo je porodilište u proleće 2004. godini, kada je grad učestvovao sa 20 odsto sredstava. Istakavši da je ustanova u lošem tehničkom stanju, posebno instalacije u starim zgradama, slaba je dijagostička opremljenost, i da jedina je ustanova tog nivoa koja nema skener, a obuhvata područje sa više od 150 hiljada stanovnika, napomenuvši i loš vozni park.
Vesna Rakić
Za pohvalu su požrtvovanost osoblja i lekara, ali problemi nastanu kada vam je potreban pregled na nekom od aparata. Ili se dugo čeka nakon zakazivanja ili aparat ne radi, pa sve morate privatno kako bi ubrzali pregled i počeli terapiju. Poseban problem postaje ako su vam neophodni skener. To neizostavno znači put u Šabac ili Valjevo ““ ističe Vesna Rakić iz Loznice.
Milinko Aleksić
Problemi su dugo čekanje za pregled, a u lozničkoj bolnici nema ni kardiologa, pa te preglede morate privatno da obavite ““ iskustva su Milinka Aleksića iz Loznice.
Slobodan Krstić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa