25. februar 2016.25. feb 2016.
OBEZBEĐEN NOVAC ZA REALIZACIJU PROJEKTA PARTICIPATIVNOG BUDžETIRANjA

SVI PREDLOZI DOBILI PODRŠKU

Grad Šabac će ove godine, pored tri projekta koja su dobila najveću podršku građana u okviru programa participativnog budžetiranja, finansirati i ostalih sedam projekata koji su se našli na listi
U saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj i BIRN, grad Šabac je prošle godine po prvi put učestvovao u projektu participativnog budžetiranja. Od 100 pristiglih predloga, sastavljena je lista od deset projekata, o kojima su građani odlučivali direktnim glasanjem.
- Ovim projektom smo se potrudili da saznamo šta ljudi smatraju kao najvažnije stvari u svojim mikro zajednicama. To je od izuzetnog značaja za grad, jer prilikom kreiranja budžeta mi moramo znati šta su potrebe naših građana, u domenu nadležnosti lokalne samouprave. Od deset predloženih projekata, tri su dobila najviše glasova. Tu su izgradnja javnih česmi, rekonstrukcija Sremske ulice, odnosno prepakivanje kocki, i rekonstrukcija parka kod „Sokolane“. Pored ova tri projekta, grad će u 2016. finansirati i realizaciju svih ostalih projekata sa liste, jer doprinose lepšem okruženju grada i kvalitetnijem životu naših građana. Gradiće se i biciklističke staze, parkinzi za bicikle, ali i za putnička vozila, a nastavićemo i sa rekonstrukcijom zelenih površina u gradu, najavljuje ispred grada Šapca Marko Jančić.
Jedan od projekata realizovaće se i na seoskom području, kroz izgradnju dečjih igrališta.
- Opremljena dečja igrališta su do sada bila skoncentrisana uglavnom na gradskom području, ali će u ovoj godini i najmađi Šapčani na seoskom području dobiti igrališta sa svom pratećom opremom, dodaje naš sagovornik.
Značajan doprinos decentralizaciji lokalne samouprave pruža i mogućnost meštana seoskih mesnih zajednica da odlučuju o novcu koji se u njihovim selima skuplja na osnovu poreza na imovinu.
- Ideja je naišla na veoma dobru podršku meštana šabačkih sela. To potkrepljuje i podatak da je u januaru ove godine priliv sredstava od poreza na imovinu tri puta veći nego pre godinu dana. To je potvrda opravdane želje meštana šabačkih sela da sami odlučuju o novcu koji se skuplja u njihovim selima. Nastavićemo i sa dobrim programima koje sprovodimo više godina, poput „Dva na dinar“, kako bi još više podržali naše sugrađane na seoskom području da se aktivno uključe u unapređenje uslova u kojima žive. Ovim merama Šabac je postao prvi grad u Srbiji koji je krenuo u suštinsku decentralizaciju, što predstavlja i jednu od primarnih politika Gradske uprave, kaže Jančić.
Politika grada Šapca je suštinska decentralizacija, koja podrazumeva da svi građani u sredinama u kojima žive sami odlučuju o tome šta je za njih najvažnije. Grad je tu da ih podrži
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa