3. mart 2016.3. mar 2016.
IZLOŽBA STUDENATA FPU U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ

ČUVARI BAŠTINE

U Biblioteci šabačkoj je, protekle srede, otvorena izložba “Čuvari baštine“, koja je realizovana u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsekom za restauraciju i konzervaciju.
- Interesovanje mladih za upis na studije je izuzetno veliko i svake godine, uspemo da primimo jednu trećinu kandidata koji konkurišu. U toku studija, mnogi od njih dosegnu zavidan profesionalni nivo, kaže redovni profesor Radovan Samardžić.
Na Odseku za restauraciju i konzervaciju, koji je osnovan 2003, a akreditovan pet godina kasnije, studenti uče kako da, na pravi način, spoje umetnost i nauku.
- Savremena restauracija je simbioza nauke i umetnosti. Da bi se obavila kvalitetna restauracija, mora se razumeti unutrašnji proces na samom materijalu na kom je slika urađena, kako se ponaša u određenim uslovima i kako su nastala određena oštećenja. Koriste se ozbiljni instrumenti za analizu različitih materijala, zbog čega sarađujemo sa stručnjacima iz raznih naučnih oblasti, kaže Bojana Savić, stručna saradnica na FPU, rodom iz Šapca.
Na oba modula ovog Odseka, FPU prima četrnaest studenata. Do sada je oko dvadesetak Šapčana završilo ovaj fakultet.
- Obradujem se kad na prijemnom ispitu vidim Šapčane, zato što su drugačije vaspitani od ostale dece u Srbiji, izuzetno su talentovani, odgovorni, vredni i zadovoljstvo mi je da radim sa njima, ističe profesor Samardžić.
Na izložbi su prikazani završni radovi studenata master akademskih studija, instrumenti koji se koriste u toku analize materijala, kao i proces rada na konzervaciji i restauraciji zidnih i štafelajnih slika, umetničkih dela na papiru, skulptura i arheoloških predmeta.
Postavku u Biblioteci šabačkoj, ustanovi moderne tradicije, naši sugrađani mogu pogledati do 16. marta.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa