3. mart 2016.3. mar 2016.
DVESTA GODINA OD DOLASKA JEVREMA OBRENOVIĆA

PROGRAMI OBELEŽAVANjA JUBILEJA

Na konferenciji za medije, direktori ustanova kulture u Šapcu, najavili su programe kojima će obeležiti dva veka od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac. Brojne izložbe, tribine, koncerti i multimedijalni programi, upoznaće Šapčane sa periodom od 1816. do 1831. godine, u kojima je Šabac cvetao.
- U martu izlazi redovan broj časopisa KOD 21, čija je centralna tema Jevrem, o kome piše jedan od naših najpoznatijih istoričara, Radovan Popović, a zanimljiv je i tekst akademskog slikara Radovana Mirazovića o slikarstvu od Jevremovog do našeg doba. To je, za sada, program Šabačkog pozorišta, rekao je Zoran Karajić, upravnik i dodao da će drugi broj časopisa biti promovisan 16. marta u Udruženju književnika u Beogradu, a u Šapcu do kraja meseca.
Međuopštinski istorijski arhiv, kao ustanova zaštite, uzima učešće u proslavi izložbom „Jevrem Obrenović, upravitelj grada Šapca“, na osnovu arhivske građe koja se čuva u fondovima Arhiva, a bazirana je na osnovu pisama, uputstava i drugih dokumenata.
- Postoji jedan interesantan dokument koji se odnosi na tapiju braći Urošu i Đoki Milovanoviću, koji su dali plac za gradnju crkve koja je podignuta u Šapcu, rekao je Rade Petrović, direktor Arhiva.
Povodom 200 godina od postavljenja Jevrema Obrenovića za gospodara Šabačke nahije, Narodni muzej je izdvojio posebno odeljenje u novoj stalnoj postavci.
- U galerijskom prostoru, 22. aprila, na Dan grada Šapca, biće postavljena gostujuća izložba Istorijskog muzeja Srbije pod nazivom „Kraljica Natalija Obrenović“, iz fonda Branka Stojanovića. To je interesantna izložba sa velikim izborom fotografija iz porodičnog albuma Obrenovića. Biće prikazan i film o kraljici Nataliji, koji je sastavni deo izložbe i organizovana predavanja posvećena gospodaru Šabačke nahije, istakao je Marko Bingulac, direktor Narodnog muzeja u Šapcu.
Biblioteka šabačka je pripremila bogate programe za ovaj jubilej. Program je počeo u sredu, predavanjem „Jevrem Obrenović, skica za porodični portret“ dr Aleksandre Vuletić.
KUD „Abrašević“ je, imajući u vidu programe ustanova kulture koji će biti aktuelni u prvoj, proslavu pomerio za drugu polovinu godine.
- Počinjemo izložbom u Noći muzeja koje ćemo posvetiti ženama iz senke, a koje su doprinele razvoju Šapca, pre svega, Anki Obrenović, koja je prva skinula narodnu nošnju i obukla evropejske hanjine, za koju važi da je bila prva pismena Srpkinja. Nastavljamo u julu, svake subote ćemo u bašti Abraševića organizovati tematske programe na kojima će biti reči o jednom segmentu života iz doba Jevrema Obrenovića. Prva subota je predviđena za muziku onog vremena, na sledećoj će o Jevremovom konaku govoriti arhitekta Vlada Živanović, imaćemo veče posvećeno Šabačkim prvinama, kao i tribinu o Josifu Šlezingeru, koji je preokrenuo kulturu u ovom gradu i Srbiji, a poslednja subota je posvećena prvom klaviru, kada će biti održan koncert Anki Obrenović, rekao je Ivan Kovačević, direktor KUD “Abrašević“.
Kulturni centar je pripremio projekat „Petnaest prozora Jevrema Obrenovića“, simbolično, jedan za svaku godinu njegove vladavine.
- Otvorili smo konkurs za izradu idejnog rešenja koji se završava krajem nedelje. To će biti unikatni prozori istih dimenzija kakvi su bili originali, od penastih materijala koji će simulirati drvo, navela je Gordana Marković, direktorka Kulturnog centra.
Biblioteka šabačka
Multimedijalno veče pod nazivom „Ankino muzičko poselo“ biće održano 23. marta, sa muzičkim pasažima, uz animirani film i priču koja će nas uvesti u dvor Jevrema Obrenovića. Sa Školom primenjenih umetnosti, Biblioteka će otvoriti izložbu „Gospodar Jevremovi prozori u Jevropu“, na kojoj će učenici stilizovati život u kući Obrenovića i prikazati sve ono što je bilo novo u Šapcu za vreme gospodara Jevrema. Prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, 20. aprila će govoriti o dobročinstvu porodice Obrenović, Jevrema i Miloša, koji su bili veliki zadužbinari. U maju su dva programa pod istim naslovom „Književni salon u biblioteci gospodara Jevrema“. Prvi je 18. maja, kustos Narodnog muzeja Tatjana Marković govoriće o arhitekturi Jevremovog konaka, a direktorka Biblioteke Sonja Bokun Đinić o svim znamenitim ljudima koji su živeli ili prolazili kroz Šabac u Jevremovo doba - Đorđu Magareševiću, Georgiju Zaharajadisu, Joakimu Vujiću, o dve tajanstvene godine, koje je, između Zemuna i Beča, Savo Mrkalj proveo u Šapcu, proti Jovanu Pavloviću, koji je osnovao Šabačko čitalište i drugima. U Noći muzeja, 21. maja, u galeriji Biblioteke biće stilizovana biblioteka Jevrema Obrenovića.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa