17. mart 2016.17. mar 2016.
ZANAT SA KOLENA NA KOLENO

KOKIĆI SLOŽNO I RADNO

Iako tek zašli u petu deceniju života Vladan i Zorica Kokić imaju četiri sina i zanat koji se prenosi sa kolena na koleno.
Najstariji sin Dragutin ima 20 godina i student je Policijske akademije. Dušan ima 16 godina i učenik je srednje Tehničke škole i naslednik je zanata koji otac godinama uspešno radi. Reč je o vulkanizerskom umeću po kojoj se i u Pocerskom Pričinoviću gde žive i dalje prepoznaju. Petar ima 13 godina i učenik je osnovne škole dok najmlađi Ivan ima šest godina i ljubimac je porodice. Složna porodica pleni radom i posvećenošću svom domu.
- Tradicionalno vezani smo za zanat još od dede Dragutina koji je bio auto mehaničar kod majstora Gaje Mirovića na mestu sadašnje glavne pošte, kaže glava porodice Vladan Kokić.
- Deda je ljubav preneo na mog dedu Peru koji je radio u “7. julu“ a ja sam ovaj zanat i zavoleo i počeo raditi slučajno uz pomoć kolege u poslu Živana Mitrovića. Želja mi je uvek bila da znanje prenesem na mlađe i u tome sam Bogu hvala uspeo. Da na kućnom pragu ima egzistenciju, ponosan je Vladan a sin Dušan dodaje.
- Volim ovaj rad uz oca i nameravam ga nastaviti pošto ne strahujem gde ću raditi i koliko i da li će biti po volji. Teško je ali sve se nadoknadi uz pomoć porodice i veliku pomoć, zadovoljan je ovaj šesnaestogodišnjak.
Stiže Vladan da uputi i savet mlađima da se bave bilo kojim zanatom ali i dodaje da privatna radnja traži slugu a ne gazdu. Tajna je u tome i to kada se apsolvira sve je lakše. Da rad pobeđuje, zaključuje i sa sinom se prihvata posla, koji kaže traje od jutra do sutra.
Kokići složno i radno krče put do života po meri skromne porodice. Dovoljno da se mnogi koji se oko dileme šta raditi zamisle.
U prvi plan priče Vladan stavlja majstora Živana Mitrovića uz kojeg je pronikao u tajne zanata. On ga je kaže podučio da šta god se radilo napredak porodice mora biti cilj. I onda je zvaki zanat istinski zlatan.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa