26. avgust 2010.26. avg 2010.
ZATIŠJE MEĐU MLEKARIMA

SA POSKUPLjENjEM NA NULI

I pored ranije najavljivane obustave, sirovo mleko se i dalje isporučuje prerađivačima. Nastavak pregovora zakazan je za septembar. Nekoliko najvećih prerađivača mleka u Srbiji, među kojima i “Šabačka mlekara“ je već donelo odluku o povećanju otkupne cene ove namirnice. Vlasnici malih, seoskih gazdinstava tvrde da će sa novim cenovnikom sirovog mleka stići do “pozitivne nule“
Uprkos ranijim, uverljivim najavama Konzorcijuma proizvođača sirovog mleka u Srbiji da će u nedelju obustaviti isporuku ove namirnice prerađivačima, do ostvarenja pretnji nije došlo. Umesto prestanka saradnje za septembar je zakazana nova runda pregovora. Tada će proizvođači, prerađivači i predstavnici države pokušati da pronađu rešenje koje će dovesti do dugotrajne stabilnosti na tržištu mleka. Prvi korak ka konačnom raspletu napravili su neki od vodećih srpskih prerađivača korekcijom otkupnih cena.
Na poskupljenje se najpre odlučio “Imlek“, dok ovih dana i iz “Šabačke mlekare“ najavljuju više para proizvođačima. Od 1. septembra, u zavisnosti od kvaliteta, količine i drugih parametara koji određuju visinu isplate ona će iznositi od 23 do 32 dinara po litru sirove namirnice.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa