17. mart 2016.17. mar 2016.
GRADONAČELNIK ŠAPCA POSETIO GRAFIČKI CENTAR „NOVA“

SOCIJALNO ODGOVORNA FIRMA

Od 30-tak radnika Grafičkog centra „Nova“ skoro petina su osobe sa invaliditetom. Šabačka firma, direktno i indirektno, sarađuje sa najpoznatijim srpskim kompanijama, a planiraju i povećanje proizvodnje
Grafički centar „Nova“ osnovan je 2002. godine. Tokom proteklih 14 godina ova firma je konstantno povećavala obim proizvodnje i broj radnika.
- Sarađujemo sa najvećim domaćim kompanijama, poput „Apatinske pivare“, „Karlsberga“, i „Jafe“. Bavimo se grafičkim dizajnom i izradom reklamnog materijala. Vršimo izradu na hemijskim olovkama, šoljama, majicama, a izrađujemo i suvenire, navela je radnica Željana Prica.
Primer Grafičkog centra „Nova“ pokazatelj je da je osim finansijskih rezultata preduzeća veoma važan i odnos prema zaposlenima, odnosno davanje šanse osobama sa invaliditetom da u poslu pokažu svoje kvalitete, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prilikom posete ovoj firmi.
- Zaposlenje i nova radna mesta neće nam doneti niko sa strane, već se za njih moramo izboriti sami, u našem gradu. Grafički centar „Nova“ primer je borbe za napredovanje firme i brigu o zaposlenima. Oni su pružili priliku osobama sa invaliditetom, koji spadaju u teže zapošljivu kategoriju ljudi, da rade. Pohvalno je što preduzeće koje ima blizu 30 radnika, zapošljava pet osoba sa invaliditetom. Naš plan je da u gradu, u naredne četiri godine, omogućimo svima koji žele da rade, da dobiju posao, istakao je gradonačelnik Šapca
Osobe sa invaliditetom u ovoj firmi obavljaju veoma važne poslove.
- Moje iskustvo u vezi sa radom u Grafičkom centru „Nova“ je odlično. Ovde radim već tri godine. Rukovodstvo firme se trudi da nam sve što je potrebno za izvršavanje radnih obaveza bude dostupno. U odnosu na druge firme u kojima sam radila, ovde je situacija neuporedivo bolja, nemam ni jednu zamerku. Pre Grafičkog centra „Nova“ sedam godina sam radila u drugim firmama, a ovde sam osetila najsnažniju prihvaćenost. Poslodavci treba da shvate da osobe sa invaliditetom žele da rade, i ako imaju neophodne uslove, prilagođene njihovim potrebama, mogu da budu najbolji radnici, rekla je Dragana Marković Matić, koordinator za ljudske resurse.
Pre tri godine, zbog dokazane društvene odgovornosti, šabačka kompanija „Eliksir“ i Fond „Humano srce“ ustupili su prostor Grafičkom centru „Nova“.
- Firma „Eliksir“, kao društveno odgovorna kompanija, besplatno je ustupila prostor Grafičkom centru „Nova“. Proizvodni objekat smo priveli nameni i obezbedili kancelarijski prostor, jer snažno podržavamo zapošljavanje osoba sa invaliditetom i svih ostalih lica iz teže zapošljivih kategorija, rekla je Ružica Popović, predsednica Upravnog odbora Fonda „Humano srce“.
Vlasnici firme kažu da će i u narednom periodu pružati šansu osobama iz teže zapošljivih kategorija. Pored toga, nadaju se još sigurnijem privrednom ambijentu, kako bi i poslovni rezultati preduzeća bili što bolji.
PROŠLE GODINE 116 OSOBA SA INVALIDITETOM PRONAŠLO POSAO
Posredstvom Filijale nacionalne službe za zapošljavanje, prošle godine 116 osoba sa invaliditetom dobilo je posao. Motivisanost ovih osoba je najbolja preporuka za njihovo radno angažovanje, što primeri iz prakse i dokazuju.
- Nacionalna služba za zapošljavanje ima posebne programe kojima stimuliše zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Jednu grupu čine subvencije, odnosno olakšice za poslodavce koji su spremni da zaposle te osobe, a druga grupa programa se odnosi subvencije za samozapošljavanje osoba sa invaliditetom. Visina subvencija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom je za 20 do 30 odsto veća u odnosu na druge subvencije, a i uslovi za ostvarivanje prava na ovaj podsticaj zapošljavanja su jednostavniji u odnosu na druge programe. Poslodavci mogu da računaju na refundaciju 75 odsto ukupne bruto zarade osobe sa invaliditetom. Ukoliko poslodavci zaposle radnog asistenta za osobu sa invaliditetom, imaju pravo na naknadu od 50.000 dinara mesečno za svakog radnog asistenta. Pored toga, ako imaju potrebu za prilagođavanjem radnog mesta za osobu sa invaliditetom, oni mogu konkurisati za podsticaj za te namene u visini do 400.000 dinara. Iskustvo pokazuje da su osobe sa invaliditetom veoma dobri radnici, koji su vrlo motivisani pri obavljanju posla. Oni neprestano dokazuju da vrede i da mogu da zarade za sebe. Prošle godine, 46 osoba sa invaliditetom je zaposleno kroz programe koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, dok je 70 ostalih novozaposlenih počelo da radi mimo ovih programa, čime se dokazuje da su ovi radnici veoma motivisani, kaže Radivoje Mićić, direktor šabačke Filijale nacionalne službe za zapošljavanje.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa