24. mart 2016.24. mar 2016.
EKOS OBELEŽIO SVETSKI DAN VODA, 22. MART

MOĆ VODE

U Kulturnom centru, Udruženje „EKOS“ je obeležilo Svetski dan voda, premijernim prikazivanjem filma “Moć vode“, koji je dobio drugu nagradu u III kategoriji (sedmi i osmi razred) na konkursu koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku kompanije „Cepter“ raspisalo krajem prošle godine.
Program je otvorila Maja Mandić, predsednica „EKOS“, koja je podsetila da Udruženje ovaj datum obeležava već sedam godina, od samog osnivanja - Ovogodišnja tema na globalnom nivou jeste „Bolja voda ““ bolji poslovi. Današnji dan je posvećen svim radnicima koji rade sa vodom ili koji u svojim poslovima direktno ili posredno koriste vodu - Život bez vode nemoguć, ali da moramo biti i ekološki osvešćeni, da delujemo u korist opstanka zdrave vode na našoj planeti“.
Marina Aleksić, potpredsednica Udruženja i logoped u Predškolskoj ustanovi „Naše dete“ govorila je o važnosti moralnog vaspitanja dece koja bi trebalo da nauče “da neke aktivnosti urade i ako one ne donose korist“. - Kao rezultat truda da se deca ekološki edukuju nastao je i film „Ozi Ozon“, crtani film u vlasništvu EKOS, kao i predstava „Seoski potok“, u kojoj su deca kroz praktične primere naučila selekciju otpada. Kroz „Školicu u prirodi“ koja povezuje logopediju i ekologiju, deca u prirodi uče kvalitetniji govor i razvoj jezika.
O proglašenju planine Cer za “Park prirode“ govorila je Olivera Vasić Kikanović, druga potpredsednica Udruženja, dok je mr Tatjana Marković Topalović, profesorka fizike i aktivni član „EKOS“, govorila je o moći vode.
- Voda je moćna od prapočetaka ljudske civilizacije. Vi možete sa sigurnošću da kažete ili da istražite da u samoj religiji, u grčkoj mitoligiji, imate reku Stiks, preko koje neumorni lađar Haron prevozi duše mrtvih, u indijskoj religiji, u islamu, u hrišćanstvu postoji obredno kupanje i pokojnika i novorođenčeta. Znači, voda je moćna od prapočetaka ljudskog roda i inspirativna, kako u prošlom, tako i u sadašnjem vremenu. Čovek je sastavljen iz 70 procenata vode, a isti procenat vode je prisutan i na našoj planeti. U seriji “Štreberi“, Leonard devojci kaže: „Da li voliš vodu? Jer ako voliš vodu, ja sam 73 procenta voda, prema tome, sugurno voliš i mene“.
Jelena Palinkaš, profesorka biologije, navela je da je film trebalo da bude obrazovni i da se primenjuje u nastavi. Kao mentor, izabrala je jednu nastavnu jedinicu koja se obrađuje u osmom razredu, kao i učenice koje će raditi na filmu, Mariju Živanović iz Radovašnice i Anju Petrović iz Bogosavca, “zbog njihovog izuzetnog zalaganja i svestranosti“.
Nakon promocije filma, prisutnima se obratio Minja Subota, ambasador „Ceptera“, koji je pohvalio sve koji su učestvovali na izradi filma, naglasivši da je u pitanju druga nagrada ali da su nijanse odlučivale.
- Kompanija Cepter nije vezana samo za prodaju proizvoda, nego i za edukaciju, u jednoj velikoj misiji zdravlja, kao i misiji kulture i umetnosti“, rekao je Subota.
Zamenik gradonačelnika, Nemanja Pajić, izvlačio je imena škola koje će se takmičiti u kvizu „Misli globalno-deluj lokalno“, u maju ove godine. Skup je završen pesmom - „Deca su ukras sveta“.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa