24. mart 2016.24. mar 2016.
HODOČASNICI POSETILI HRAM SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG

DOBAR GLAS SE DALEKO ČUJE

U proteklu subotu, grupa hodočasnika iz Beograda, Obrenovca i Vrčina, posetila je hram Svetog Vasilija Ostroškog u Kasarskim Livadama. Subota je dan koji je, kod pravoslavnih naroda, posvećen mrtvima. Posle zaupokojene liturgije, služen je zajednički parastos.
- Ovo molitveno pravilo vršimo po blagoslovu oca Joila, koji je bio čuvar kivota Svetog Vasilija Ostroškog dvanaest godina. On je rekao da bi trebalo izdati tri parastosa tri subote zaredom da bi se ljudi oslobodili naslednih grehova i iskušenja koja imaju u porodici. U ovim danima posta, trebalo bi dušu preporoditi i moliti se za one koji su ovaj svet napustili nespremni. “Ko posti, dušu gosti“, kaže narod, rekao je sveštenik Ivan Jančić, starešina hrama.
U grupi od sedamdesetak hodočasnika, bilo je nekoliko iz Udruženja penzionera opštine Zvezdara - Dugo smo želeli da posetimo ovaj hram, čuli smo mnogo toga lepog od vernika koji su dolazili ovde u više navrata. Dobar glas se daleko čuje, kaže Milina Petrović iz Beograda.
Sve je više vernika, iz godine u godinu, koji pohode hram Svetog oca Vasilija Ostroškog, između ostalog, i zbog bogatog molitvenog pravila. Svake prve nedelje u mesecu služi se Sveta tajna jeleosvećenja, a Psaltir se čita svake poslednje nedelje u mesecu, po blagoslovu i amanetu Svetog Save.
- Poslednje četiri godine, sa različitim grupama, redovno dolazim na parastose i jeleosvećenja, zajedno putujemo za Ostrog i druge manastire. Trenutno radimo na organizaciji jednog zajedničkog putovanja na Mokru Goru, odlazak do Višegrada, Andrić grada i posetu manastirima u okolini, kaže Milorad Pajić iz Beograda.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa