7. april 2016.7. apr 2016.
U OŠ „STOJAN NOVAKOVIĆ“ NA LETNjIKOVCU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMA

MOJ GARAVI DRUG

Intonacijom pesme „Đelem, Đelem“, priznatom himnom Roma, prošlog petka otvorena svečanost posvećena ovoj nacionalnoj manjini. Učesnici igrom, pesmom i delovima iz knjige Miroslava Antića „Garavi sokak“ podsetili prisutne da svi imaju jednaka prava
Povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, OŠ „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Šabac i Gradskom upravom grada Šapca, organizovala je manifestaciju pod nazivom „Moj garavi drug“ što je bila i tema literarnog konkursa. Pored učenika domaćina nastupili su i učenici produženog boravka OŠ „Nata Jeličić“ i Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, Ansambl narodnih igara „Hajduk Stanko“ i članovi Udruženja građana „Kreativna industrija“ Šabac - „KIŠA“, koji su realizovali kreativne radionice.
- OŠ „Stojan Novaković“ već tradiconalno godinama obeležava Dan Roma. Ove godine smo to upriličili jednom svečanošću, predstavom, a zatim radionicama koje su bile održane tokom jučerašnjeg dana sa romsko decom u naselju, a danas, posle završetka predstave smo nastavili ovde u školi. U okviru obeležavanja ovog datuma organizovali smo i literarni konkurs „Moj garavi drug“, a najboljima su uručene nagrade. Koliko je sve ovo bitno pokazuje i jedna činjenica, a to je da u ovoj predstavi učestvuju i bivši đaci koji su i dalje vezani za svoju školu. Mi na ovaj način promovišemo njihov kulturni indetitet, nacionalnu pripadnost, zajednički rad neromske i romske dece - rekla je učiteljica Ljubica Pavlović.
U pripremi pored učiteljice Ljubice Pavlović i nastavnice Marine Makević učestvovao je i Tim za manifestacije, pedagoški asistent, asistent za romska pitanja ispred Gradske uprave, prestavnici Centra za socijalni rad Šabac i radnici škole.
- Neki od uzroka velike marginalizovanosti romske populacije u našem društvu su na prvom mestu nedostatak obrazovanja, a između ostalog i jedna pogrešna slika u javnosti koja se u ovoj populaciji kroz neke određene krugove neguje. OŠ „Stojan Novaković“ već godinama tradicionalno obeležava Međunarodni dan Roma kroz ovakve predstave i mi, kao služba za lokalna prava i usluge, kao i grad Šabac, rešili smo ove godine da ih podržimo kako bi šira javnost bila upoznata sa ovim problemom. Centar za socijalni rad kroz svoje projekte materijalne i socijalne podrške romskoj populaciji svakodnevno pomaže da se ta diskriminacija ublaži i marginalizovanost smanji. Između ostalog spremni smo da podržimo i programe podrške u obrazovanju, bržem i lakšem zapošljavanju ove populacije - izjavila je Tanja Mihailović iz Centra za socijalni rad Šabac.
Karnevalska grupa „Sofi“ svojom tačkom u kojoj je akcenat stavljen na muzičko nadmetanje Romkinja i Indijki, propraćenom igrom, uz maštovite kostime, poslala je poruku vredniju od svih reči.
- Pripremale smo se koliko je bilo potrebno. Za kostime smo se same pobrinule. Nije bilo teško spremiti sve ovo jer nas je zanimalo. Želelo smo to da uradimo - rekla je učenica šestog razreda Andrea Dražić što je potvrdila i njena vršnjakinja Sanja Andrić.
Bar na trenutak, detinji čisto, iz srca izvučeno, romskoj naciji sa Letnjikovca poručeno da svi imaju jednaka prava bez obzira na boju kože, poreklo i nacionalnost.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa