Инфо

Берза

 • aero 1.705 ⚫ 0,00%
 • akdm 320 ▼ -8,57%
 • dinnpb 3.480 ⚫ 0,00%
 • enhl 651 ⚫ 0,00%
 • fito 2.800 ⚫ 0,00%
 • glos 181 ⚫ 0,00%
 • jdar 1.001 ▼ -11,34%
 • kmbnpb 682 ▲ 0,15%
 • mtlc 2.030 ▼ -0,54%
 • niis 686 ▼ -0,29%
 • rso17153 104,82 ▲ 0,87%
 • rso17155 100,73 ▼ -0,71%
 • rso17167 101,02 ▼ -1,21%
 • thhm 235 ⚫ 0,00%
(7. април 2016.)
У ОШ „СТОЈАН НОВАКОВИЋ“ НА ЛЕТЊИКОВЦУ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

МОЈ ГАРАВИ ДРУГ

Интонацијом песме „Ђелем, Ђелем“, признатом химном Рома, прошлог петка отворена свечаност посвећена овој националној мањини. Учесници игром, песмом и деловима из књиге Мирослава Антића „Гарави сокак“ подсетили присутне да сви имају једнака права
Поводом 8. априла, Међународног дана Рома, ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу, у сарадњи са Центром за социјални рад Шабац и Градском управом града Шапца, организовала је манифестацију под називом „Мој гарави друг“ што је била и тема литерарног конкурса. Поред ученика домаћина наступили су и ученици продуженог боравка ОШ „Ната Јеличић“ и Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, Ансамбл народних игара „Хајдук Станко“ и чланови Удружења грађана „Креативна индустрија“ Шабац - „КИША“, који су реализовали креативне радионице.
- ОШ „Стојан Новаковић“ већ традицонално годинама обележава Дан Рома. Ове године смо то уприличили једном свечаношћу, представом, а затим радионицама које су биле одржане током јучерашњег дана са ромско децом у насељу, а данас, после завршетка представе смо наставили овде у школи. У оквиру обележавања овог датума организовали смо и литерарни конкурс „Мој гарави друг“, а најбољима су уручене награде. Колико је све ово битно показује и једна чињеница, а то је да у овој представи учествују и бивши ђаци који су и даље везани за своју школу. Ми на овај начин промовишемо њихов културни индетитет, националну припадност, заједнички рад неромске и ромске деце - рекла је учитељица Љубица Павловић.
У припреми поред учитељице Љубице Павловић и наставнице Марине Макевић учествовао је и Тим за манифестације, педагошки асистент, асистент за ромска питања испред Градске управе, преставници Центра за социјални рад Шабац и радници школе.
- Неки од узрока велике маргинализованости ромске популације у нашем друштву су на првом месту недостатак образовања, а између осталог и једна погрешна слика у јавности која се у овој популацији кроз неке одређене кругове негује. ОШ „Стојан Новаковић“ већ годинама традиционално обележава Међународни дан Рома кроз овакве представе и ми, као служба за локална права и услуге, као и град Шабац, решили смо ове године да их подржимо како би шира јавност била упозната са овим проблемом. Центар за социјални рад кроз своје пројекте материјалне и социјалне подршке ромској популацији свакодневно помаже да се та дискриминација ублажи и маргинализованост смањи. Између осталог спремни смо да подржимо и програме подршке у образовању, бржем и лакшем запошљавању ове популације - изјавила је Тања Михаиловић из Центра за социјални рад Шабац.
Карневалска група „Софи“ својом тачком у којој је акценат стављен на музичко надметање Ромкиња и Индијки, пропраћеном игром, уз маштовите костиме, послала је поруку вреднију од свих речи.
- Припремале смо се колико је било потребно. За костиме смо се саме побринуле. Није било тешко спремити све ово јер нас је занимало. Желело смо то да урадимо - рекла је ученица шестог разреда Андреа Дражић што је потврдила и њена вршњакиња Сања Андрић.
Бар на тренутак, детињи чисто, из срца извучено, ромској нацији са Летњиковца поручено да сви имају једнака права без обзира на боју коже, порекло и националност.
О. Гавриловић

Најновији број

15. новембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa