14. april 2016.14. apr 2016.
Proglašeni dobitnici Aprilske nagrade grada Šapca

DUŠANU KOVAČEVIĆU KLjUČEVI GRADA

Akademik Dušan Kovačević dobitnik je Aprilske nagrade grada Šapca u kategoriji Ukupan razvoj i promocija grada Šapca. Osim Ključa grada, Dušanu Kovačeviću biće dodeljeno i zvanje Počasni građanin grada Šapca. Kako je u odluci Komisije za dodelu Aprilske nagrade obrazloženo, Dušan Kovačević je najznačajniji savremeni srpski pisac, a Šabac kao grad u kom se školovao, uz njegovo delo, dobija na značaju i vrednosti.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uručio je Aprilsku nagradu grada Šapca Dušanu Kovačeviću prošlog petka, na sceni Šabačkog pozorišta, jer akademik Kovačević, zbog poslovnih obaveza u Pragu, neće prisustvovati Svečanoj akademiji povodom Dana grada 22. aprila.
- I ako se pitamo da li su dela, po mom mišljenju najvećeg živog srpskog pisca Dušana Kovačevića, ukorenjena u savremeni istorisjki trenutak ili svevremena, odgovor koji sigurno znamo je da su besmrtna. Čovek koji piše besmrtna dela rođen je i školovao se u Šapcu - i Šabac uvrstio među besmrtnike. Šabac nudi nešto drugo naspram neukusa i poraza pameti. U godini u kojoj država najmanje odvaja novca za kulturu, Šabac odvaja najviše. Zato što živimo kulturu i što smo odgovorni prema budućnosti. Narod bez kulture ne razlikuje dobro i zlo, zato nam je kultura potrebna - da nas gradi kao ljude. Kultura je temelj društva. Sve ostalo: ekonomija, investicije, dobri poslovi u privredi, dolaze kasnije ““ na siguran teren kulture, poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Dobitnici Aprilske nagrade u kategoriji Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda su Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, i Ružica Popović, osnivač i predsednik UO Fondacije „Humano srce Šapca“.
Obradoviću se dodeljuje i zvanje Počasni građanin Šapca, a njegov izbor Komisija je obrazložila činjenicom da promoviše pozitivne vrednosti, najviše etičke standarde, profesionalni pristup radu i stalno angažovanje u razvoju demokratskih vrednosti i poštovanju ljudskih prava i sloboda.
Ružica Popović je u proteklih sedam godina izgradila i rekonstruisala više od 50 domova socijalno ugroženim licima. Svojim delima i brigom o siromašnima i nemoćnima podseća da je mera razvoja jednog društva - mera humanosti i spremnosti da se odgovori na izazove vremena.
Festival ruža Lipolist nagrađen je u kategoriji Razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova svog života i rada. Više od 25 godina ova manifestacija promoviše selo, mesnu zajednicu i poljoprivredu, i na najbolji način utiče na prepoznatljivost Šapca.
Komisija za dodelu Aprilske nagrade odluku je donela jednoglasno.
Nagrade će biti uručene na Svečanoj akademiji povodom Dana grada Šapca, 22. aprila.
Program proslave
Nizom manifestacija Šabac će obeležiti 22. april Dan grada, u znak sećanja na 1867. godinu kada je turska vojna posada napustila Šabac, predavši ključeve grada pešadijskom kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću.
Program je počeo prošlog utorka u Šabačkom pozorištu, tribinom „Vidim, čujem, govorim“ čiji su učesnici: Olja Bećković, Draža Petrović, i Marko Dražić. U Hali „Zorka“ održana je promocija filma Juga Radivojevića „Rukometni vanzemaljci“. Film u kojem govori 29 aktera osvajanja duple evropske krune izazvao je mnogo emocija i kod rukometaša, i kod publike. Na početku, minutom ćutanja, odata je počast nedavno preminulom pripadniku ove generacije, Draganu Tanasiću Tempi, a odmah potom usledio je gromoglasan aplauz za ono što je učinio za „Metaloplastiku“. Reditelj, dokumentarca koji traje 100 minuta, Jug Radivojević kaže, da je rad na ovom filmu bio sjajno iskustvo za njega.
-Mi smo već jako dugo bez pravih uzora. Ovaj film nas podseća ko bi trebali da nam budu uzori. Jedan mali klub iz malog grada je rastao i porastao do kosmičkih visina. Takav bi trebao da bude put svih nas individualno i kolektivno, rekao je reditelj filma Jug Radivojević.
U sredu veče u Šabačkom pozorištu predstavljena je knjiga Stane Munjić „Priče iz Rabadžijskog šora“.
Danas od 12 časova na Trgu đačkog bataljona, umetnik Đurađ Stevanović će ponovo slikati u prostoru „Kocka“, svojevrsnom spomeniku uličnoj umetnosti. O primerima dobre prakse šabačkih učitelja može se čuti od 18 časova u Kulturnom centru, a jedan sat kasnije, na gradskom trgu počinje koncert svih šabačkih kulturno-umetničkih društava.
Glavni dan obeležavanja Dana grada, 22. april, počinje programom „Naša deca su svetlost“ u Velikom parku od 12 do 18 časova, a u 17 časova u Narodnom muzeju biće otvorena izložba „Kraljica Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića“. Svečana dodela Aprilskih nagrada je od 18 časova u Šabačkom pozorištu, a od 19.30 na Otvorenoj galeriji na trgu Šapčani će moći da pogledaju izložbu fotografija „Neviđeni Šabac Riste Marjanovića“. Veče stend ap komedije u Šabačkom pozorištu - Srđan Dinčić: „Đavo iz jagode“ počinje u 20 časova, a u Hard rok kafeu od 22 časa je koncert Džejms Braun tribjut benda.
Poslednjeg dana obeležavanja Dana grada, u subotu 23. aprila u Šabačkom pozorištu od 20.30 je koncert Rafael Vresnig i Enriko Kriveljaro trio, a od 22.30 nastup sremskomitrovačke grupe „Gemblers“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa